Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul „ghidează“ supermarketurile
Guvernul „ghidează“ supermarketurile

Guvernul „ghidează“ supermarketurile

Codul de bune practici între retaileri şi furnizori ar putea fi elaborat, în următoarele 2-3 săptămâni, de un grup de lucru alcătuit de guvern, potrivit reprezentanţilor executivului.

Ieri, guvernul a făcut primul pas în acest sens prin înfiinţarea grupului de lucru din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Economiei şi Finanţelor şi ai Ministerului pentru IMM.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că înfiinţarea grupului de lucru vine ca o reacţie la întâlnirile avute de ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, cu reprezentanţii retailerilor şi ai producătorilor din industria alimentară.

„Producătorii scumpesc
alimentele“

Orice reglementare a pieţei care ar limita libertatea de negociere şi ar presupune creşterea ratelor de profitabilitate ale producătorilor se va simţi în buzunarul consumatorului, deoarece va produce o creştere a preţurilor, avertizează Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

„Nu marile magazine sunt cele care determină creşterea preţurilor. Problema este la producători, în special la producătorii de materie primă“, a declarat Dan Şucu, preşedintele AMRCR şi proprietarul Mobexpert. Şucu a declarat că singura activitate din industria alimentară care este eficientă este cea de comercializare, iar consumatorul plăteşte de fapt ineficienţa celorlalte sectoare: producţie agricolă şi procesare. Din AMRCR fac parte 16 mari comercianţi, printre care: Altex, Billa, Bricostore, Carrefour, Cora, Diverta, Domo, Flamingo, La Fourmi, Mega Image, Mobexpert, Praktiker, Selgros