Guvernul vrea să anuleze „taxa pe boală”. Cine are ultimul cuvânt
- Ionel Sclavone
- 8 februarie 2024, 16:14
Guvernul ar putea elimina taxa de 10% pe indemnizația de concediu medical în ședința de săptămâna viitoare. Măsura a fost introdusă de același cabinet, condus de Marcel Ciolacu, la finalul anului trecut pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu anunță că va elimina taxa pe care a introdus-o în urmă cu doar o lună. Este vorba despre impozitarea cu 10% a indemnizațiilor de concediu medical. Măsura, luată pentru a ascunde incapacitatea Ministerului Sănătății de a gestiona problema concediilor medicale, a stârnit un val de nemulțumiri.
Guvernul Ciolacu își anulează propria taxă
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat când ar putea fi eliminată „taxa pe boală”. Este vorba despre noua taxă de 10%, impusă de Guvernul Ciolacu pe indemnizațiile de concediu medical. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și a stârnit un val de nemulțumiri în rândul celor afectați.
„Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public este şi oportună după cum s-a precizat deja şi dacă nu mă înşel următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci”, a anunţat Mihai Constantin.
Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt a precizat că „se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat”.
„E posibil, aşadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse şi alte categorii, dar în clipa aceasta nu ştiu să precizez cu exactitate”, a spus Mihai Constantin.
Ciolacu acuză prea multe concedii medicale
Premierul Ciolacu a acuzat, în nenumărate rânduri, faptul că angajații din România beneficiază de prea multe concedii medicale. Aceasta fără să prezinte o situație a celor care beneficiază în mod abuziv. Și, astfel, a apărut „taxa pe boală” care a stârnit un val de indignare în rândul bolnavilor. Mulți dintre cei taxați în plus de Guvernul PSD - PNL, sunt bolnavi oncologici sau părinți care au grijă de copiii bolnavi sau femei în risc maternal.
De altfel, Marcel Ciolacu a declarat că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate. El a spus, chiar înainte de ședința pe care a ținut-o Guvernul că este nevoie de o clarificare legislativă. Ciolacu a făcut aceste declarații la începutul şedinţei spunând că trebuie rezolvată situaţia concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.
„Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor, o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate. Însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Introducerea noii taxe, de către Guvernul Ciolacu, arată incapacitatea și lipsa de soluții pentru rezolvarea acestei probleme, a concediilor medicale abuzive.
Guvernul taxează bolnavii de cancer și femeile gravide
Angajații care au nevoie de concediu medical primesc indemnizații mai mici, din acest an. Aceasta deoarece Guvernul a decis să impoziteze indemnizațiile cu 10%. Măsura vizează aproape toate tipurile de concediu medical, fapt ce a stârnit revoltă în rândul bolnavilor. Aceasta fără să facă distincție de problemele medicale cu care se confruntă pacienții sau de gravitatea lor.
„Este o măsură profund nedreaptă. Cum poți să-i iei unui pacient cu cancer, când știi foarte bine cât suferă, 10% din bănuții ăia care oricum nu-i ajung”, spunea președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, pentru Europa Liberă, în luna ianuarie.
Tipuri de concedii medicale impozitate
Tipuri de concedii medicale supuse taxării cu 10% de Guvernul României:
- concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă;
- concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă;
- concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
- concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice;
- concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Sunt excluse indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002.