România a împrumutat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) aproape 140 de milioane de euro pentru construirea de locuinţe sociale, a declarat astăzi Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
Programul finanţat de BDCE a demarat în 2001 şi prevede construirea a până la 3.500 de locuinţe pe an.
Borbely a ţinut însă să precizez că împrumutul acordat de BDCE presupune mai multe condiţii care trebuie îndeplinite de români. Astfel, în cazul cumpărăii locuinţelor sociale, este obligatoriu ca banii să se întoarcă într-un cont special, pentru a putea fi folosiţi ulterior la construirea de noi locuinţe.
În plus, evaluarea acelor imobile se va face de către evaluatori autorizaţi, iar valoarea de vânzare nu va putea fi mai mică decât cea de inventar. Totodată, Borbely a precizat că cei care vor opta să cumpere un apartament într-un proiect social nu vor avea dreptul să revândă locuinţa mai devreme de cinci ani de zile de la data achiziţionării.
O altă clauză impusă de BDCE prevede ca venitul mediu pe membru de familie la data achiziţionării imobilului să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie.
"BDCE a impus această clauză deoarece programul este unul social. Cel care depăşeşte acest venit poate să îşi cumpere de pe piaţă", a spus Borbely.
(14:55)