Guvernul alocă un miliard de euro pentru turism și cultură

Guvernul alocă un miliard de euro pentru turism și cultură

ANSA. Un miliard „imediat”, pentru cultură și turism. În timp ce protestele nu par să se domolească şi continuă pregătirile pentru demonstrația organizată de sindicate şi care, pe 30 octombrie, va aduce în zeci de pieţe italiene disperarea celor peste 570 de mii de lucrători din cinematografe, teatre, săli de concerte, a căror activitate a fost oprită de ultimul decret ministerial, ministrul Franceschini face anunţul resurselor alocate de guvern pentru a da un pic de răgaz unui sector extenuat.

„Ajutorul va fi imediat”, promite ministrul, în timp ce Rai și Sky răspund astăzi la apelul său de a da spațiu culturii în programele TV.

Criza însă e mare, la fel ca numărul infecţiilor. Virusul se răspândește la Milano printre muzicienii Teatrului alla Scala, unde numărul pozitivilor a ajuns la 21 (cu o spitalizare). Și lovește și la Napoli, unde 12 artiști de la Teatrul San Carlo, prestigiosul teatru care în aceste zile - dacă nu ar fi intervenit oprirea impusă de noul decret - ar fi trebuit să găzduiască trei concerte ale maestrului Muti, au fost depistaţi pozitivi la virusul SARS-COV-2. Ambele teatre, care sunt deja închise publicului, au fost golite și igienizate.

Rămâne posibilitatea streaming-ului, variantă îmbrăţişată cu entuziasm de celelalte 12 temple ale operei italiene, care anunță miercuri lansarea unei platforme comune cu spectacole concepute ad-hoc pentru aceste săptămâni libere. Un proiect care pare hrănit cu speranță, cu dorința de a privi înainte, așa cum subliniază titlul ales pentru platformă („Aperti nonostante tutto”), - Deschişi, în ciuda a tot- indicând dorința de a rezista, de a nu renunța, în ciuda unei crize care riscă să se transforme într-o catastrofă. De fapt, care este deja o catastrofă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, ministrul Franceschini, a anunţat că, graţie decretului aprobat marţi seară în consiliul de miniștri, guvernul asigură „o revigorare imediată a teatrelor și cinematografelor închise prin decretul de săptămâna trecută, oferind 1.000 de euro pentru toți lucrătorii independenți și pentru lucrătorii intermitenţi din industria spectacolului şi indemnizații speciale pentru sectoarele turistice".

Un pachet de măsuri, „de peste un miliard de euro”, cu care continuă, „activitatea de susţinere a două sectoare grav afectate de urgența sanitară”. Fondurile, a asigurat Franceschini, "vor ajunge rapid, deoarece sprijinul are loc prin refinanțarea diferitelor fonduri de urgență cuprinse în decretele anterioare".

În special, explică ministrul culturii, „Fondul de urgență pentru cinema și sectorul divertismentului este refinanțat cu 100 de milioane de euro, Fondul de urgență pentru instituțiile de afaceri și culturale cu 50 de milioane de euro, peste 400 de milioane de euro vor fi direcționați către o subvenție nerambursabilă pentru hoteluri și centre termale și 400 de milioane către Fondul de urgență pentru agențiile de turism, operatorii de turism și ghizii de turism”. De asemenea, în decret este inclusă posibilitatea organizatorilor de concerte de a restitui biletele deja plătite de public cu un voucher, o măsură aprobată imediat de asociația națională de consumatori și de Codacons.

Între timp, după apelul live de marţi pe Facebook, încep să sosească răspunsurile posturilor TV: „Vom face partea noastră, o vom face cu conștientizarea faptului că relația dintre Rai și cultură a fost mereu și va continua să fie o verigă inseparabilă”, asigură într-o scrisoare, președintele Rai, Marcello Foa, și directorul general, Fabrizio Salini.

Un angajament reafirmat și de CEO al Sky Italia, Maximo Ibarra: Sky, asigură el, „își va consolida și mai mult angajamentul de a menține viu interesul pentru operele cinematografice, teatrale și muzicale într-un moment atât de delicat, care ne obligă să renunțăm la posibilitatea de a ne bucura de unele dintre cele mai frumoase pasiuni ale noastre în locuri publice”. Apelul la unitate pare să înceapă să-şi facă efectul. De la Florenţa, în calitate de director al istoricului Teatro alla Pergola, actorul Stefano Accorsi îşi îndeamnă confraţii: „Gata cu ciocnirile gata cu polemicile pe tema Covid. Acum, prioritatea sunt lucrătorii din industria spectacolului, cei care au suferit cel mai mult”. (Rador)