Guvernul a luat o decizie importantă pentru românii din străinătate
- Cora Muntean
- 27 august 2019, 21:00
În Diaspora, campania electorală începe în 12 octombrie, urmând ca românii din străinătate să voteze la alegerile prezidenţiale în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie. Guvernul a adoptat în ședința de marți actele normative privind organizarea scrutinului pentru românii din Diaspora.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, calendarul organizării alegerilor. * 2 septembrie - termen pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale;
* 11 septembrie - termen pentru înregistrarea în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, respectiv înregistrarea ca alegător prin corespondenţă;
* 22 septembrie, ora 24,00 - termen pentru depunerea candidaturilor şi comunicarea către BEC a semnelor electorale;
* 12 octombrie - începerea campaniei electorale;
* 8 noiembrie, ora 12,00 şi până la ora 21,00 - prima zi a votării în străinătate;
* 9 noiembrie, ora 7,00 - se încheie campania electorală în ţară;
* 9 noiembrie, ora 7,00 până la 21,00 - este a doua zi a votării în străinătate;
* 10 noiembrie, ora 7,00 - începerea votării în ţară şi a treia zi de votare în străinătate, până la ora 21,00; alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei pot vota până la ora 23,59.
Nelu Barbu a precizat că în actele normative adoptate marţi mai sunt precizate atribuţiile instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor: MAI, MAE, Monitorul Oficial, STS, INS, AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat în luna iulie că alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Înscrierea se va încheia în data de 11 septembrie.
Portalul cuprinde două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.
Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menţionează că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.
Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.
La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.
AEP menţionează că, după finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. De asemenea, AEP precizează că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face în termen de 5 zile de la confirmarea, de către autoritate, a email-ului de control.