Evenimentul Zilei > Politica > Guvernarea se cutremură. Ludovic Orban nu e optimist: „Unii îşi imaginează că putem face vreo brânză. Nu există alternativă onorabilă”
Guvernarea se cutremură. Ludovic Orban nu e optimist: „Unii îşi imaginează că putem face vreo brânză. Nu există alternativă onorabilă”

Guvernarea se cutremură. Ludovic Orban nu e optimist: „Unii îşi imaginează că putem face vreo brânză. Nu există alternativă onorabilă”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit, joi după-amiază, într-o conferință susținută la Constanța, acolo unde s-a deplasat după convocarea celor două Camere la ședința în cadrul căreia s-a citit moțiunea de cenzură, despre câteva variante de soluționare a crizei politice actuale.

Ludovic Orban îl critică pe Florin Cîțu după ce a fugit de la ședința de joi a Birourilor permanente reunite. Președintele PNL spune că există trei soluții pentru rezolvarea tensiunilor din coaliția de guvernare – fie premierul Florin Cîțu rămâne „agăţat în cuiul de la sediul PSD”, fie demisionează din funcția de prim-ministru ori moțiunea de cenzură împotriva Guvernului trebuie să treacă.

Cu toate acestea, liderul liberalilor precizează că nu există „nicio alternativă” care să le permită să-și ducă la capăt obiectivele decât coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR, care, însă, nu este posibilă cu Florin Cîțu la șefia Guvernului.

Ludovic Orban nu e optimist. „Unii își imaginează… Nu există alternativă onorabilă pentru noi”

„Există câteva soluţii: să rămână agăţat de sprijinul PSD, agăţat în cuiul de la sediul PSD, să demisioneze sau să treacă o moţiune de cenzură împotriva Guvernul Cîţu. Astea sunt cele trei variante mari de soluţionare a crizei politice şi guvernamentale cu care se confruntă România astăzi, care o să aibă efect şi asupra aprobării PNRR, din păcate.

Eu spun că varianta a doua înseamnă varianta a treia, numai că nu înseamnă acum. Sigur că nicicând nu trebuie să excluzi în evaluările politice diferite posibilităţi şi alternative care există, dar eu fac politică de 31 de ani.

Cel mai mare duşman al României sunt avatarurile Partidului Comunist sub diferitele lor forme, cum s-au numit, FSN, FDSN, PDSR, PSD. Au cultivat iluzii, i-au învăţat pe oameni că pot să primească fără efort, şi-au bătut joc de toate sistemele publice, au menţinut subdezvoltarea în România, au alungat milioane de români afară (…) şi pur şi simplu au fost un rău pentru România.

Poate unii îşi imaginează că putem face vreo brânză cu varianta a doua. (…) Nu există alternativă onorabilă pentru noi, nu există altă soluţie decentă care să permită cât de cât să ne atingem obiectivele, decât actuala formulă de guvernare, iar actuala formulă de guvernare nu mai este posibilă cu Florin Cîţu prim-ministru”, a mai menţionat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Miniștrii USR-PLUS, „puși la zid”. Ce spune Orban despre retragerea partidului de la guvernare

Președintele PNL a făcut referire și la decizia miniștrilor USR-PLUS de a se retrage de la guvernare, precizând că aceștia au fost „puși la zid”. Orban a sugerat că poziția useriștilor este de înțeles întrucât, în caz contrar, demnitarii ai fi transmis că sunt dispuși să accepte orice decizie a premierului Florin Cîțu.

„Este o poziţie politică determinată de decizii care au fost luate de premier care pur şi simplu au încălcat acordul de coaliţie, mai ales actul adiţional pe care l-am semnat după prima demitere şi care a prevăzut o procedură foarte uşoară de revocare a miniştrilor şi care în mod evident a pus USR PLUS la zid în situaţia în care dacă nu avea nicio reacţie înseamna că ei acceptă orice fel de decizie a premierului chiar dacă decizia premierului este în afara acordului de coaliţie”, a mai spus Ludovic Orban.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News