Guvernanții vor reîntoarcerea tinerilor din Diaspora. Ce măsură a luat Adrian Oros

Guvernanții vor reîntoarcerea tinerilor din Diaspora. Ce măsură a luat Adrian Oros

În ultimii ani, România s-a confruntat cu un exod al tinerilor în afara ţării, în lipsa oportunităţilor care să le ofere garanţia unui trai mai bun. În acest sens, Ministerul Agriculturii a hotărât prelungirea sesiunilor de primire a cererilor de finanțare ce vizează sprijinirea tinerilor fermieri din diaspora, care vor să se stabilească în țară.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a prelungit sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, până la data de 05 iulie 2021, ora 16.00.

“Este important de ştiut că sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole, care se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia celor interesaţi pe pagina de internet a AFIR acolo unde poate fi consultat şi ghidul solicitantului necesar accesării acestor fonduri”, a transmis liberalul Alexandru Popa, membru al Comisiei pentru Agricultură. 

Finanțarea tinerilor fermieri va avea loc în două tranșe

Fondurile din cadrul acestui program sunt aşadar disponibile, având în vedere că, până acum, au fost depuse un număr de 172 de proiecte în valoare de 6,9 milioane euro, din cele 20 de milioane alocate în total, potrivit politicianului. 

“Trebuie reţinut, totodată, că finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăşi 3 ani (5 ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea contractului.Salut, pe această cale, implicarea ministrului Oros pentru a determina o mai bună accesare a acestor fonduri atât de importante pentru tinerii fermieri”, a declarat Alexandru Popa. 

“Consider că este datoria noastră, a întregii clase politice, să facem tot ceea ce este posibil pentru a le da şanse reale tinerilor ca să-şi poată construi un viitor aici, în ţara lor, aproape de familii. Tinerii reprezintă o resursă umană extrem de valoroasă pe care nu ne permitem să o irosim, dacă dorim o dezvoltare durabilă a României, iar agricultura să reprezinte o sursă importantă de creştere economică”, a spus deputatul. 

Ce se întâmplă cu tinerii fermieri deja stabiliți în țară?

Potrivit Ralucăi Dumitrescu, membru PSD în Comisia pentru Agricultură, măsura luată de reprezentantul Ministerului Agriculturii este una de stimulare a întoarcerii tinerilor din diaspora. Situația este însă, nedreaptă față de fermierii stabiliți deja în România, dinainte de decizia luată de Minister. 

"Este o măsură clară de stimulare, dar situația este un pic incorectă față de tinerii care s-au instalat deja în România și care vor să beneficieze de ajutor. Este, în mod cert, o măsură de atragere a tineretului în mediul rural. Trebuie să ne gândim însă, și la cei care sunt deja instalați în România astfel încât aceștia să fie ajutați sub o formă sau alta de cooperativă, deși (prin - n.r.) măsura 1, ministrul Agriculturii a reușit să impună câteva cooperative agricolte la nivelul mediului rural. Pe măsurile care sunt în dezbatere, primite de către Comisia Europeană, în Regulamentul de tranziție sunt prevăzute cooperative care presupun experiență. Dacă ele au fost făcute în urmă cu 12-18 luni, nu au cum să aibă o balanță care să-i ajute să depună în continuare proiectul”, a spus Raluca Dumitrescu, deputat PSD. 

Ne puteți urmări și pe Google News