Evenimentul ZileiPoliticaGuvern PNL-PSD-UDMR săptămâna viitoare? Marcel Ciolacu anunță ultimele detalii. Ce s-a discutat la negocieri

Guvern PNL-PSD-UDMR săptămâna viitoare? Marcel Ciolacu anunță ultimele detalii. Ce s-a discutat la negocieri

Guvern PNL-PSD-UDMR săptămâna viitoare? Marcel Ciolacu anunță ultimele detalii. Ce s-a discutat la negocieri
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, marți, 9 noiembrie, după a doua întâlnire de negocieri cu PNL, despre soluțiile sustenabile pe care viitorul Guvern ar dori să le aplice pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor. Liderul social-democraților și-a exprimat speranța ca la începutul săptămânii viitoare România să aibă parte de un Executiv cu puteri depline.

Liderul PSD se înțelege de minune cu președintele PNL. Dovadă sunt declarațiile lui Marcel Ciolacu, care, după a doua întâlnire cu liberalii, a transmis public că „nu s-a intrat în niciun detaliu” referitor la structura ministerelor, contrazicându-l astfel pe Florin Cîțu, care a precizat că s-s discutat despre o extindere a numărului ministerelor la cel puțin 20 de portofolii.

Marcel Ciolacu îl contrazice pe Florin Cîțu: „Nu am intrat în niciun detaliu” pe tema împărțirii ministerelor

Împărțirea ministerelor în noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR va avea loc în funcție de ponderea din Parlament, a anunțat Marcel Ciolacu. „A fost cea de-a doua întâlnire, de data aceasta într-o echipă completă, alături de reprezentanții UDMR și ai minorităților naționale. Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare. Vom începe mâine discuțiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui (n.r. să cuprindă) măsuri pe termen scurt și mediu. Cumva, trebuie (n.r. să vedem) ce măsuri se iau până în martie, pentru depășirea iernii, fiindcă tot românii sunt afectați și de criza energetică și de pandemie. Pe urmă, restul programului de guvernare până la finele anului 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

(Ați discutat despre o formulă guvernamentală, câte ministere se dau…?) Este o împărțirea în funcție de ponderea din Parlamentul României. Nu am intrat în niciun detaliu – dacă se micșorează sau se mărește numărul de ministere. Ponderea va rămâne aceea pe care ne-au dat-o românii. Toate aceste lucruri se vor stabili ulterior, în urma negocierilor. (Va prelua PSD Ministerul Finanțelor?) Îmi pare foarte rău să vă dezamăgesc, nu am intrat în aceste detalii”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, marți după-amiază.

„Trebuie să revenim la impozitarea marilor averi”

Rectificarea bugetară reprezintă o prioritate pentru PSD. Liderul social-democraților și-a exprimat speranța ca măsura să fie aprobată la începutul săptămânii viitoare de către un Executiv cu puteri depline.

„Vom începe cu capitolul economic și cu finanțele, așa cum este normal, ca să vedem ce este sustenabil până la sfârșitul anului cu prioritățile pe care le au românii în acest moment. În primul rând, este vorba despre încălzire și trecerea iernii. Este o prioritate rectificarea bugetară și pe urmă va urma capitolul Justiției (…).

(Spuneați că PSD ar dori impozitarea progresivă. Cum ar putea arăta această măsură?) Ar arăta așa cum arată în restul Europei, în toate țările civilizate și cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Despre cota unică și înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun, pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului.

(Cei cu salarii mai mari vor fi impozitați mai mult?) Nu. Categoric trebuie să revenim la impozitarea marilor averi. Asta înseamnă că în funcție de venit… Este o discrepanță imensă în acest moment, în societate, între bogați și săraci. Haideți să lăsăm specialiștii să vină cu aceste propuneri.

Guvern PNL-PSD-UDMR la începutul săptămânii viitoare?

Momentan, am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima țară cu cotă unică. (Este doar poziția PSD pe această temă) În Ungaria este încă cotă unică, dar știm că impozitează foarte mult multinaționalele. Este o soluție, nu o condiție. Avem un an întreg să discutăm acest subiect.

Rectificarea bugetară, sperăm că la începutul săptămânii viitoare să fie ori trecută printr-un guvern nou, ori prin Parlament. (Adică sperați să avem un Guvern?) Eu așa sper. Și cred că suntem oameni responsabili și trebuie să ajungem la (n.r. o soluție).”, a mai spus Marcel Ciolacu, după a doua întâlnire cu PNL.


Accesează: