Într-o înregistrare audio publicată pe internet, SIIL, care se va numi acum "Stat islamic",  îndepărtând orice referinţă geopolitică din titulatură, l-a desemnat pe şeful său Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" şi "lider al musulmanilor de pretutindeni".

Gruparea rebelă a anunţat crearea unui califat pe suprafeţele întinse cucerite în Irak şi Siria în încercarea de a restabili un regim politic islamic dispărut în urmă cu aproximativ un secol. Acest grup, deja puternic în Siria, duce din 9 iunie o amplă ofensivă în Irak.

Mai mult, liderii islamişti şi-au exprimat intenţiile de a-şi extinde califatul spre Europa Centrală şi de Est, inclusiv pe întreg teritoriul României şi peninsula Crimeea, dar şi în Spania şi Portugalia, jumătate din Africa, Orientul Mijlociu şi părţi întinse din Asia, printre care şi India, relatează Digi 24.

Declaraţia jihadiştilor din organizaţia Statul Islamic privind restaurarea califatului în teritoriile cucerite în iunie în Irak şi Siria este un mesaj că acest grup a devenit o ameninţare pentru toate ţările, a declarat luni, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al armatei irakiene. ”Această declaraţie este un mesaj din partea Statului Islamic nu doar pentru Irak şi Siria, ci pentru întreaga regiune şi întreaga lume. Mesajul este că Statul Islamic a devenit o ameninţare pentru toate ţările”, a spus purtătorul de cuvânt, Qassim Atta.