„Dorința noastră de a ne implica în proiecte verzi a crescut odată cu situația teribilă în care România a ajuns, ca urmare a indiferenței a clasei politice, și a instituțiilor statului. Ne-am sfătuit și zbătut, am dezbătut și cercetat, apoi am ales: ne dorim să educăm comunități! Și așa am pornit Plantează în România, cel mai amplu proiect de înverzire a României. Spunem amplu, nu din punct de vedere al numărului de hectare pe care ne dorim să le împădurim, ci din perspectiva celor multe direcții vizate de această acțiune: înverzirea României prin plantări în șantiere forestiere, prin plantări urbane, plantări în școli; educarea comunităților prin metode inedite; implementarea proiectului Ora Verde în școli, ce se vrea o oră de ecologie, preponderent practică, prin care cei mici vor învăța să respecte natura și mai ales, să o înțeleagă și iubească; crearea unei rețele care va demonstra românilor că da, încă mai există unitate națională; implicarea în alte sub-proiecte de tipul grădini comunitare, ecologizări, workshopuri și seminarii verzi”, precizează membrii asociației „Creștem România Împreună” .
Proiect desfășurat și în 300 de școli
Inițiatorii inițiativei consideră că ”Primăvara lui 2016 va fi scânteia ce va aprinde România, acțiunea care ne va aduna laolaltă. Vom avea la dispoziție pentru voluntari trei variante de acțiuni în care se pot implica: împădurire în șantiere forestiere, pentru cei mai vajnici dintre noi, plantări urbane și împărțirea de puieți în corturi special amenajate pentru cetățenii ce doresc să planteze un arbore la ei acasă. Pe lângă asta, activitatea din această primăvară se va desfășura și în 300 de școli din România, instituții în care vom planta, alături de cei mici, puieți în curțile școlilor unde învață. La proiectul nostru poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinții să iasă la înverzire cu cei mici, așa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură. Orice sprijin ne va fi de mare folos pentru: achiziționarea de puieți, materiale diverse, elaborarea și implementarea manualului pentru Ora Verde, pregătirea pentru acțiunea în care ne dorim să doborâm recordul mondial pentru număr de arbori plantați în 24 de ore, acțiune ce va avea loc în 2018. Momentan sunt mai multe recorduri în acest sens, îl amintim însă pe cel din Australia, unde voluntarii au reușit să planteze 1.200.000 de puieți într-o zi”.
 

România, 27,3% suprafața acoperită de păduri

Partenerii acțiunii sunt Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov, Mitropolia Ardealului. Membrii asociației lansează campania  în contextul în care țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10  în ceea ce privește  suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia). „Menționăm și faptul că plantările pe care le vom face se vor desfășura doar pe terenuri ale statului (nu împădurim la privați), doar în fond forestier (situația cu pajiștile României este și așa tragică, așa că nu dorim să acaparăm pășuni și fânețe, ca să lezăm nevoile țăranilor și biodiversitatea zonei de interes), iar puieții plantați vor fi specii pure românești, exclusiv. Vă invităm așadar alături de noi, fie ca voluntari, susținători sau donatori. Ne găsiți pe www.planteazainromania.ro sau pe pagina de facebook  https://www.facebook.com/planteazainromania/”, se mai precizează în comunicatul asociației „Creștem România Împreună”.