Dialogul dintre omul de afaceri exilat în Anglia și fostul fruntaș al Gărzii de Fier a fost consemnat în jurnalul primului, fiind validat astfel, astăzi, ca document istoric ce poate oferi lămuriri cu privire la o perioadă tulbure din existența românilor.

„Duminică, 22 mai 1949 – nota conștiincios Ion Rațiu în jurnalul ținut în perioada exilului, mai precis în prima parte a acestuia, cuprinsă între 1940 și 1954 -, curând după 9.30 dimineața sosește Comaniciu la mine la hotel. A început prin a-mi descrie raporturile lui cu Partidul Național Țărănesc. Încă din 1942, un grup de foști legionari, care și-au dat seama că entuziasmul și patriotismul lor au fost rău întrebuințate, s-a decis să se apropie de Iuliu Maniu”.

Cum Comaniciu a fost cel însărcinat să înlesnească această repliere, în ianuarie 1941 se dezice de Mișcarea Legionară și face un apel către membrii Gărzii în care le solicită să se înscrie alături de el în PNȚ, evenimente relatate și lui Ion Rațiu la Paris.

„Noi am rămas loiali”

„Legionarii – aprecia fostul șef al cancelariei lui Horia Sima – au făcut două greșeli: s-au alăturat Germaniei și s-au folosit de mijloace totalitare. Dar ambele aceste greșeli – mai specula Comaniciu – nu erau de neînlăturat. Noi, în 1942, ne-am decis să le corectăm. Dl Maniu ne-a înțeles pe deplin și ne-a ajutat și acceptat cu brațele deschise. De atunci și până acum, noi am rămas loiali înțelegerii făcute”.

Despre ce înțelegeri era vorba, printre altele?

„Mi-a vorbit apoi îndelung – nota Rațiu în jurnalul său secret – de activitatea legionarilor convertiți în timpul războiului, în preajma loviturii de stat și mai ales de activitatea lor hotărâtoare de după armistițiu la alegeri și apoi la Sumanele negre”.

Plan pentru evadarea lui Maniu?

Urmează informații interesante: „Mi-a vorbit de planurile, lucrate până în mici amănunte, de a elibera pe Maniu în timpul procesului și de a-l scoate din țară”.

De ce a căzut acest plan minuțios și de ce îl considerau legionarii convertiți la valorile țărăniste pe Iuliu Maniu „șeful incontestabil al românilor”, vă voi dezvălui data viitoare, tot aici, pe evz.ro.

Jurnalul lui Ion Rațiu a fost publicat începând cu anul 2017 de Editura Corint, sub îngrijirea istoricului Stejărel Olaru. Până astăzi au fost editate trei volume.

Foto 1: Corneliu Zelea Codreanu, pe un șantier legionar

Foto 2: Fondul Iosif Berman, negativ pe sticlă cu Maniu ieșind din Palatul Regal