Grefierii ies în stradă, nemulțumiți că nu le cresc salariile

Grefierii ies în stradă, nemulțumiți că nu le cresc salariile sursa foto: Arhiva EvZ

Grefierii ies în stradă joi, în ultima zi a anului, nemulțumiți că Guvernul a decis să nu le crească salariile în 2021.

Ei vor protesta în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi a 22 de prefecturi, se arată într-un comunicat remis de patru sindicate ale grefierilor.

Acţiunile de protest sunt sprijinite de 6.000 de membri ai sindicatelor grefierilor - grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, potrivit comunicatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunile sunt organizate de membri de sindicat din cadrul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Sindicatului SinJust Bihor, Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Justiţie "Grefierul" Alba, Sindicatului Dreptatea Bacău.

Acestea urmează să aibă loc joi în faţa Prefecturilor din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.

Grefierii sunt nemulţumiţi de „proiectul de ordonanţă de urgenţă (...) care prevede că salariile de bază se vor menţine la nivelul lunii decembrie 2020, iar cuantumul sporurilor şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menţinute „cel mult” la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, ceea ce deschide calea legală inclusiv la tăieri ale veniturilor în măsura în care nu vor fi bani la bugetul de stat”.

Discuții cu ușile închise fără consultarea sindicatelor

Sindicatele grefierilor acuză că discuţiile despre adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, propusă spre aprobare, s-au purtat cu uşile închise, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sectorul bugetar.

„Încă de la momentul în care a fost creionată Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, categoria noastră profesională nu a fost susţinută de niciun factor de decizie pentru a ni se recunoaşte rolul vital în înfăptuirea actului de justiţie, astfel că: salariile de încadrare sunt îngheţate încă de la elaborarea Legii 153/2017, fiind greşit calculate prin raportare la o altă valoare de referinţă sectorială.

Deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018; cuantumul total al sporurilor se acordă diferenţiat şi neunitar între angajatorii din cadrul autorităţii judecătoreşti; indemnizaţia de hrană se acordă în cuantum diferit sau nu se acordă deloc la unii dintre angajatorii din sistem; suntem singura categorie profesională care nu a beneficiat de creşterea salarială de 25% reglementată prin Legea de salarizare în vigoare.

În prezent, pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de procese pentru rezolvarea inechităţilor salariale, iar această OUG nu va face altceva decât sa menţină dezechilibrele salariale generate de aplicarea neunitară sau neaplicarea legilor succesive de salarizare şi să dea naştere unor noi litigii, ale căror dobânzi penalizatoare le va plăti statul român din banii contribuabililor; în anul 2020, în urma unor proteste în stradă, prim-ministrul de la acea vreme, Ludovic Orban, a decis constituirea unui grup de lucru interministerial pentru rezolvarea inechităţilor salariale cu care se confruntă grefierii, grup de lucru care, în contextul adoptării acestei OUG, îşi va înceta activitatea întrucât propunerile de soluţionare vor fi în contradicţie cu prevederile actului normativ", se precizează în comunicatul grefierilor.