Sindicatele amenință cu proteste masive, după creșterea simbolică a salariului minim pe economie

Sindicatele amenință cu proteste masive, după creșterea simbolică a salariului minim pe economie Sursa foto: Arhiva EvZ

După anunțul Guvernului de mărire cu 41 de lei salariul minim net pe economie, sumă pe care o consideră sfidătoare, sindicatele anunță că vor declanșa proteste masive.

Dezamăgită de creșterea cu doar 41 de lei a salariului minim net, anunțată luni de Guvern, Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa spune că va declanșa, marți, la Ministerul Muncii, o serie de proteste pentru creșterea veniturilor lucrătorilor. Potrivit sindicatelor, valoarea creșterii salariului minim nu reflectă deloc creșterea productivității.

„Nu politica de austeritate este soluția la criza economică"

În opinia sindicatelpr CNS Cartel Alfa, politica de austeritate nu este soluția de traversare cu bine a crizei economice și explică pe larg și motivele, într-un document oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Astăzi, în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social guvernul a anunțat creșterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamăgiți de această decizie și considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci.

Știm că este criză și multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim și faptul că în timp de creștere economică accelerată, aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, și nici acum nu se justifică o creștere atât de mica a salariului minim, care nu ia în seamă nici creșterea productivității din formula stabilită de guvern anul trecut «în mod obiectiv». Formulele de sunt «obiective» doar atunci când convin unei anumite puteri?

CNS Cartel ALFA a prezentat aici argumentele pentru care salariul minim trebuie să crească semnificativ. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susțin creșterea salariului minim, un sfert dintre aceștia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizațiile sindicale, de 2.400 lei brut (sursa). Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile și serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcționa economia?

Nu politica de austeritate este soluția de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerității a prelungit și a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă și-a însușit lecția de atunci și, în consecință, și-a orientat politicile cu prioritate spre menținerea locurilor de muncă și păstrarea puterii de cumpărare a populației", precizează liderii sindicali.

Salariile românilor sunt un sfert din media UE

CNS Cartel ALFA elaborează, în luarea sa de poziție, și un context european al problemei veniturilor românilor. „Tot în timpul crizei a fost publicată și propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent.