Evenimentul Zilei > Social > Gospodăriile din comuna Prundu, iluminate cu becuri ecologice
Gospodăriile din comuna Prundu, iluminate cu becuri ecologice

Gospodăriile din comuna Prundu, iluminate cu becuri ecologice

O inițiativă fără precedent în România: românii primesc becuri ecologice gratis și plătesc bani mai puțini la factura de electricitate

Am ajuns în comuna Prundu, județul Giurgiu, vineri, 26 iunie. O localitate în care aleile asfaltate erau mărginite de trandafiri, iar iluminatul public este realizat cu ajutorul panourilor solare.

Este cea de-a cincea comunitate din România inclusă în proiectul de sustenabilitate dezvoltat de Enel România, pentru a crește gradul de eficiență energetică în gospodării.

Acolo, Enel România a implementat o campanie de înlocuire a peste 5.500 de becuri. Practic, pentru săteni înseamnă o economie importantă la buzunarul nevoiașului în „lupta” cu traiul de zi cu zi.

Premii pentru înlocuirea becurilor vechi

Peste 5.500 de becuri incandescente au fost înlocuite cu unele economice în gospodăriile din Prundu, ca parte din campania de promovare a unui consum energetic responsabil. La sala de sport din comună au venit sute de oameni care au adus becurile vechi, din gospodărie, și au primit, gratis, becuri ecologice, care consumă mult mai puțin pentru a putea experimenta chiar ei ce rezultate poate aduce în bugetul lunar al familiei utilizarea unor surse de iluminat economice. Oamenii au asistat și la un spectacol organizat de primăria comunei, dar au primit și premii, în urma unei tombole, organizată pentru cei care au adus becurile vechi și le-au înlocuit cu cele noi. „Ceea ce am realizat aici, în comuna Prundu, nu înseamnă doar o economie substanțială a energiei care aduce beneficii importante fiecărui locuitor, pentru traiul de zi cu zi. Înseamnă și un mod de educare a populației în spiritul a ceea ce reprezintă protecția mediului. Este, dacă vreți, o lecție de economie aplicată și de ecologie”, a declarat directorul de comunicare al Enel România, Radu Coșarcă.

La rândul lui, primarul Cătălin Corbea ne-a spus, simplu: „Este o inițiativă care înseamnă o economie pentru buzunarele sătenilor”.

Din informațiile oferite de inițiatorii acestei acțiuni reiese că, din anul 2011 până în anul 2014, un total de peste 6.500 gospodării din 4 localități din mai multe județe au ajuns să folosească exclusiv becuri economice, luând parte în campania Enel. Lansat în 2011, programul are ca scop contribuția la îmbunătățirea eficienței energetice în consumul de electricitate, în special în comunitățile mai puțin avantajate, ajutând astfel oamenii în satisfacerea nevoilor de energie, cu costuri mai mici. Prin această inițiativă, compania oferă oamenilor informații practice despre consumul eficient de energie, și totodată, unul din cele mai bune exemple pentru a începe să acționeze în acest sens, utilizând becuri economice.

Economie la facturi

Izvoarele, județul Giurgiu, a devenit prima comună care folosește exclusiv becuri economice, urmată de Valea Ciorii din județul Ialomița, Tortoman, județul Constanța, în 2013 și Colibași, județul Giurgiu, în 2014. Enel România a înlocuit becurile vechi cu incandescență din cele peste 1.300 gospodării din satul Prundu, ceea ce va aduce comunității o economie cumulată de peste 100.000 lei. De acest proiect vor beneficia cei peste 3.500 de locuitori ai satului Prundu.