Evenimentul Zilei > Actualitate > Ginecologul penal din Turda care a nenorocit un copil la naștere este COMPĂTIMIT de colegi: este cea mai dură sentință din România
Ginecologul penal din Turda care a nenorocit un copil la naștere este COMPĂTIMIT de colegi: este cea mai dură sentință din România

Ginecologul penal din Turda care a nenorocit un copil la naștere este COMPĂTIMIT de colegi: este cea mai dură sentință din România

Președintele Colegiului Medicilor, filiala Cluj, doctorul Aurel Bizo susține că decizia Curții de Apel Cluj, pronunțată în cazul medicului ginecolog din Turda, Ovidiu Lupșan, (foto), care a nenorocit un copil, este cea mai dură aplicată unui medic român.

După decizia judecătorilor clujeni, Colegiul Medicilor din România, filiala Cluj trebuie să pună în aplicare sentința prin care ginecologul Ovidiu Lupșan din Turda nu mai poate practica medicina timp de cinci ani. ”Eu am auzit abia azi de la dvs. despre acest caz. Practic, decizia Curții de Apel Cluj ne va fi comunicată iar după, îl vom chema pe doctorul Lupșan la noi și îl vom informa că i-a fost ridicat dreptul de a mai practica medicina pentru o perioadă de cinci ani. Dacă va continua să mai practice ginecologia deja devine altă faptă penală”, a spus președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Doctorul Bizo este un cunoscut nefrolog pediatru și spune că sentința judecătorilor i se pare extrem de dură. ”Nici doctorului Ciomu nu i-a fost retras dreptul de a mai practica medicina. Regret situația familiei care are de suferit dar și a confratelui nostru care trebuie să treacă prin această situație. Părerea mea este că este cea mai dură sentință dată în România unui medic”, a mai spus Bizo.

Suspendat cinci ani și pus la plată

Curtea de apel Cluj a decis, definitiv, vinerea trecută, că medicul ginecolog Ovidiu Lupșan din Turda, este vinovat de faptul că în 2008 i-a administrat unei femei din Turda, Diana Crișan, medicamentul Cytotec, interzis în lista medicamentelor din România. Medicamentul provoacă un travaliu violent, în timpul căruia se poate instala fenomenul de hipoxie a creierului copilului. Medicamentul cu pricina era autorizat doar în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul în cazurile de ulcer, iar pe prospectul acestuia sunt trecute contraindicații clare de a nu se administra femeilor gravide.

Diana Crișan a adus pe lume un băiețel, care din cauza travaliului foarte violent, a suferit fenomenul de hipoxie a creierului, fapt ce a dus la alterarea totală a funcțiilor cerebrale. În prezent, copilul Dianei Crișan are opt ani și cântărește șapte kilograme,nu vorbește, nu umblă și are permanentă nevoie de prezența mamei.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au mai decis să îl condamne pe Lupșan la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. De asemenea, în solidar cu Spitalul Municipal din Turda, loc unde avut loc nașterea neasistată de un medic neontaolog, așa cum impune legea, ginecologul Lupșan a fost obligat să plătească familiei Crișan suma de 450.000 de euro.