Vestea a socat intreaga lume a modei, mai ales ca decesul designerului a survenit cu doar cateva zile inainte ca acesta sa-si lanseze colectia de haine pentru barbati primavara-vara 2008.

„A fost un creator extraordinar si va ramane in istoria modei. Era un gentleman dintr-o alta vreme”, a spus Donatella Versace, in timp ce Roberto Cavalli l-a numit „un artist adevarat, care a atins cea mai inalta treapta a stilului si a creativitatii”.

Nascut pe 15 august 1944, la Legnano, in nordul Italiei, Ferre era supranumit „arhitectul modei” deoarece in 1969 a absolvit Facultatea de Arhitectura de la Milano. Timp de cativa ani a trait in India, iar pasiunea pentru cultura altor popoare s-a reflectat deseori in colectiile sale.

Gianfranco Ferre a fost mai intai designer de bijuterii si accesorii si si-a facut debutul in lumea modei la jumatatea anilor ‘70, cand si-a infiintat propria companie. Consacrarea a venit insa in 1989, cand a devenit designerul celebrei case Dior, unde a lucrat pana in 1996.

Stilul sau era bazat pe linii simple, iar camasa alba era unul dintre „simbolurile” colectiilor sale. In ceea ce priveste creatiile haute-couture, Ferre folosea deseori crinolina. Printre clientele sale celebre s-au numarat Elizabeth Taylor, Paloma Picasso, Printesa Diana si Sharon Stone.