Ghiveci călugăresc, secretul unui gust extraordinar. Rețeta părintelui Antim de la Mănăstirea Curchi

Ghiveci călugăresc, secretul unui gust extraordinar. Rețeta părintelui Antim de la Mănăstirea Curchi Sursa:ieftinsigustos.ro

Ghiveciul călugăresc, un adevărat deliciu. Este o mâncare ușoară, perfectă pentru o zi de post. Poate fi însă servit și lângă o friptură atunci când nu țineți post. Secretul stă în modul de preparare.

Ghiveci călugăresc, un preparat cu adevărat delicios.  Poate fi consumat atât cald, cât și rece, cu puțină pâine proaspătă. Dacă nu țineți post poate fi o garnitură perfectă lângă o friptură.

Acest tip de ghiveci călugăresc este diferit de o tocană de legume, deoarece are un secret. Se gătește și la cuptor, iar aroma este cu adevărat deosebită. Rețeta îi aparține părintelui Antim de la mănăstirea Curchi.

Ghiveci călugăresc. Mod de preparare

Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de o vânătă mare, un dovlecel, doi ardei grași (preferabili de culori diferite), un kilogram de roșii bine coapte, doi-trei cartofi, trei-patru căței de usturoi, 100 de ml de ulei, o legătură de cimbru proaspăt, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust. Puteți adăuga și alte legume la această rețetă în funcție de propriul gust. Ciupercile de exemplu ar fi o idee foarte bună.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ghiveci călugăresc

Sursa:ieftinsigustos.ro

Vânăta, dovlecelul și cartofii se curăță, se spală și se taie cuburi de trei-patru centrimetri. Vânăta se presară cu sare și se lasă într-o sită, până când se pregătesc celelalte legume. Se curăță apoi ceapa și se taie solzișori. Roșiile se taie și ele cubulețe. Ardeii se spală și se taie fâșii sau bucăți.

Prepararea ghiveciului începe pe aragaz. Se încinge uleiul într-o cratiță sau oală cu fund dublu pentru ca legumele să nu se lipească. Se călește apoi ceapa timp de cinci-șase minute și se amestecă continuu. Se pot adăuga și două-trei linguri de apă. Se pun apoi cartofii și se amestecă din nou cam cinci minute.

Totul se pune la cuptor

Se trage apoi cratița de pe foc și se adaugă toate legumele rămase: ardeiul gras, dovlecelul și cuburile de vânătă în prealabil zvântate cu un prosop de hârtie. Se adaugă și roșiile, frunzele de cimbru, usturoiul pisat, sare și piper după gust. Se omogenizează bine compoziția și se adaugă o cană de apă fierbinte.

Cratița sau oală se adaugă apoi la cuptor. Acesta trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade. Este ideal să folosiți un capac pentru cratiță sau oală. Astfel se vor pătra foarte bine toate aromele. După ce preparatul a stat la cuptor o jumătate de oră, îndepărtați capacul pentru ca totul să prindă o crustă la suprafață. La final se adaugă pătrunjelul, potrivit ieftinsigustos.ro.