Gheorghiţă a explicat de ce Simona Halep a fost vaccinată cu Pfizer: E o campioană
- Daniel Magureanu
- 19 martie 2021, 22:40
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a fost pus într-o situaţie inconfortabilă când a fost nevoit să explice vineri de ce tenismana Simona Halep a fost vaccinată cu Pfizer şi un profesor de Limba Română din Constanţa cu AstraZeneca.
Gheorghiţă a explicat de ce Simona Halep a fost vaccinată cu Pfizer: N-a fost o excepţie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost invitat vineri la Digi24 şi a răspuns întrebărilor telespectatorilor.
Într-una dintre ele un profesor de Limba Română din Constanţa a întrebat de ce Simona Halep a fost vaccinată cu Pfizer, iar el a fost inoculat cu AstraZeneca. După primele explicaţii tehnice, moderatorul Claudiu Pândaru i-a semnalat lui Gheorghiţă că a făcut o excepţie în cazul Simonei Halep. Remarca l-a incomodat vădit pe cel vizat, care a avut nevoie de câteva momente pentru a găsi explicaţiile.
Gheorghiţă a explicat de ce Simona Halep a fost vaccinată cu Pfizer
„Nu a fost o impunere. AstraZeneca avea limită de vârstă. L-am utilizat unde a fost posibil, cu suplimentarea Pfizer pentru persoanele care erau trecute de 55 de ani. Dar nu a fost o impunere.
Pentru Simona Halep nu am făcut o excepţie. A fost o situaţie impusă. Ea este o campioană a României şi cred că trebuia să facilităm plecarea la Olimpiadă şi la turneele pe care le are”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.
Medicul a subliniat că, având în vedere că Simona Halep ar fi solicitat un vaccin care să-i asigure cel mai scurt termen între prima doză și rapel, din cauza competițiilor sportive care o așteptau, s-a luat decizia vaccinării cu Pfizer. „Ne-a comunicat că are concursuri și că avea nevoie de cea mai scurtă perioadă între prima doză de vaccin și rapel, iar cu Pfizer sunt doar două săptămâni”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Altfel, medicul militar a dezvăluit că numărul persoanelor care se programează pentru vaccinarea cu AstraZeneca este mai mare decât al celor care renunță la inocularea cu acest ser.
Câți români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca
Colonelul Valeriu Gheorghiță a precizat că în ultimele 24 de ore, 12.500 de persoane au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar s-au programat 14.000.
Până în prezent, aproximativ 80.000 de persoane au renunțat la inocularea cu vaccinul produs de AstraZeneca. La această situaţie s-a ajuns după ce un lot AstraZeneca a fost carantinat în mai multe ţări europene. Au existat suspiciuni despre apariția unor cheaguri de sânge la anumiți pacienți.
„Există îndoială, un grad de neîncredere față de siguranța acestui vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi23. Totodată, acesta a insistat asupra nevoii de comunicare a beneficiilor și riscurilor legate de vaccin.
Coordonatorul campaniei a spus că nu este recomandată administrarea unui anticoagulant, preventiv, înaintea vaccinării cu AstraZeneca.
Valeriu Gheorghiţă a amintit că în lume au fost 13 cazuri de tromboză venoasă și că nu poate fi făcută o legătură cu administrarea vaccinului AstraZeneca.
El a recomandat, totuși, ca oamenii să fie atenți la o eventuală durere de cap care persistă, la 4-14 zile de la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Mai multe informaţii despre acest aspect puteţi citi aici.