Gerurile din ianuarie reconfigurează piața portocalelor. Lupta a devenit acerbă

Gerurile din ianuarie reconfigurează piața portocalelor. Lupta a devenit acerbă

După un an de cerere mare de portocale, pe fondul pandemiei Covid-19, anul 2021 a început cu surprize. Volumele mari de pe piață pun presiune pe prețuri: lucru bun pentru consumatori, dar nedorit de comercianți.

Gerurile din ianuarie reconfigurează piața portocalelor.  Pe lângă portocalele spaniole, sosesc pe piață și portocale turcești, egiptene sau marocane. Primele portocale au fost recoltate anul acesta în emisfera sudică și sunt așteptate să intre pe piață volume mai mari, în următoarele luni. În Africa de Sud, fermierii s-au confruntat cu o vreme nefavorabilă, dar, în general, cantitățile portocale de bună calitate nu vor fi mai scăzute, notează publicația freshplaza.com, într-o analiză privind piața globală a portocalelor.

Ce se întâmplă în țările importatoare

În Olanda, comerțul cu portocale pare să întâmpine unele greutăți. „Dacă anul trecut toată lumea cumpăra citrice, mai ales după declanșarea pandemiei, acel entuziasm este acum mult mai limitat”, spune un importator olandez. Spania și Egiptul domină piața.

În Belgia, condițiile de pe piața de portocale au fost pozitive pe tot parcursul sezonului trecut. În decembrie 2020, cererea a fost foarte mare, dar după începutul anului, a revenit la niveluri oarecum normale.  Pe lângă aprovizionarea din Spania, există în prezent pe piață și fructe din Turcia, Maroc și Egipt. Sosirea acestor volume suplimentare pune puțină presiune pe piață, ceea ce este în detrimentul prețurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Germania, aprovizionarea este făcută, în prezent, în principal din Spania și Egipt. Spania domină pe segmentul portocalelor de masă. Turcia are, de asemenea, o oarecare prezență, ici și colo. Portocale roșii vinde numai Italia.

Prețurile portocalelor roșii sunt semnificativ mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, Egiptul vinde portocale pentru suc la prețuri sub cele de anul trecut. Deocamdată, sezonul spaniol are o dezvoltare satisfăcătoare, dar pe termen lung, Egiptul va câștiga teren, mai ales datorită reducerilor de prețuri. În același timp, există din ce în ce mai puțin loc pe piață pentru portocalele turcești și marocane.

Problemele exportatorilor

În Italia, sezonul portocalelor siciliene nu a fost niciodată mai complicat ca anul acesta. Fluctuația prețurilor este foarte rapidă. Într-o zi, prețul este 0,25 euro/kg, dar a doua zi urcă între 0,30 și 0,50 euro/kg. Ca urmare, nu este posibilă o planificare adecvată. Sezonul de vegetație a fost grav afectat timp de 55 de zile de ploi reci, situație care a dus la o scădere a producției cu 30%. Volumele de pe piață sunt, paradoxal, foarte mari și unii chiar vorbesc de supraofertă. Având în vedere lipsa echilibrului pieței, cantități mari de fructe sunt vândute industriei de prelucrare.

Nu numai companiile din Sicilia par a fi afectate de criza portocalelor, dar și cele din partea estică a Italiei. „Cererea de portocale a scăzut dramatic atât pe piața internă, cât și pe piața europeană, iar prețurile portocalelor Navel ajung la cel mult 0,15 € / kg. Albania poate fi singura țară în care sunt cerute portocalele italiene, dată fiind lipsa portocalelor grecești, după înghețurile din ultimele săptămâni ”, spune un comerciant din provincia Taranto, în Apulia.

Vânzările de portocale spaniole sunt stabile sau chiar îngreunate în acest moment din cauza prețurilor crescute la poarta fermei și a concurenței acerbe din partea Egiptului și Turciei. „Prețul portocalelor egiptene este același cu cel al portocalelor spaniole, la origine. Marjele noastre sunt acum atât de strânse încât abia obținem profit ”, spune un exportator spaniol.

Gerul și-a pus amprenta pe producție

Gerurile din ianuarie reconfigurează piața portocalelor. Anul acesta, din cauza gerului, a scăzut producția de soiuri târzii în Andaluzia. Producția acestor soiuri a scăzut, de asemenea, dar într-o măsură mai mică, în regiunea Valencia, afectată de ninsori și înghețuri puternice în luna ianuarie. Unii exportatori se tem, de asemenea, că portocalele a căror calitate a fost afectată de îngheț ar fi putut fi introduse pe piață, iar acest lucru ar avea un impact negativ asupra vânzărilor.

Producătorii și comercianții spanioli se tem de concurența egipteană: „Pe lângă prețurile competitive, Egiptul reușește să își extindă sezonul și să-și îmbunătățească treptat metodele de cultivare și calitatea portocalelor sale. Concurența din țările terțe devine periculos mai puternică în fiecare an. Vino vremuri dificile pentru portocalele spaniole ”, spune un exportator spaniol.

În Egipt, sezonul portocalelor din soiul Valencia este acum în date normale. Cererea a fost foarte scăzută acum două luni, dar a revenit la un nivel bun. Volumele exportate sunt deja cu 30% mai mari decât erau în această perioadă anul trecut, scrie lantualimentar.ro.