Vaccinări peste rând în Spania. Șeful Statului Major al Apărării și-a semnat singur ordinul de vaccinare

Vaccinări peste rând în Spania. Șeful Statului Major al Apărării și-a semnat singur ordinul de vaccinare

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a afirmat că fostul șef al Statului Major al Apărării (JEMAD/Jefe del Estado Mayor de la Defensa), Miguel Ángel Villarroy, a fost vaccinat, după ce a emis un ordin pentru care nu avea competențe, lucru pe care l-a făcut fără ca ministrul să știe și în care a stabilit vaccinarea a 370 de persoane, el fiind primul.

Ministrul Apărării Margarita Robles i-a solicitat un raport șefului Statului Major al Apărării, generalul Miguel Ángel Villarroya, după ce a aflat că a primit prima doză de vaccin anti-Covid-19 împreună cu alți înalți oficiali militari ai Statului Major al Apărării. Robles a asigurat că a avut cunoștință despre aceste informații până când nu le-a văzut publicate în mass-media, și a solicitat un raport de la șeful Statului Major al Apărării, pentru a cunoaște în detaliu protocolul care a fost urmat pentru stabilirea priorităților de vaccinare în cadrul EMAD (Statul Major al Apărării). Robles a dat miercuri explicații în Comisia de apărare a Congresului privind vaccinarea generalului Villarroya și a altor membri ai Statului Major al Apărării (EMAD), care a dus la demisia fostului șef, pe 23 ianuarie.

Potrivit ministrului, Villarroya a emis pe 12 ianuarie o instrucțiune prin care a stabilit vaccinarea voluntară a 370 de persoane din EMAD, „cu competențe pe care nu le avea”, urmând criterii de sănătate dubioase, despre care nu a informat nici ministrul ea, nici pe subsecretarul de stat pentru apărare, Amparo Valcarce, care se ocupa de strategia de vaccinare în forțele armate.

Robles spune că demisia a fost „un act de onoare”

Robles a explicat că, în instrucțiuni, șeful Statului Major al Apărării a fost în fruntea listei de vaccinare, urmat de cele cinci persoane din cabinetul său, alte 60 de persoane din Statul Major Comun al Apărării (EMACOM), 9 de la resurse umane și alte câteva, până la un total de 370. "Această instrucțiune a dat o interpretare pe care o putem califica, fără îndoială, ca fiind incorectă, a strategiei de vaccinare; nu cred că ar fi răspuns unei dorințe de a devansa ordinea de vaccinare", a spus Robles, care a subliniat, de asemenea, că ordinul dat de șeful Statului Major al Apărării a inclus criterii de vaccinare „neprevăzute și, în unele cazuri, contrare strategiei sanitare”.

Acest lucru a determinat ca șeful Statului Major al Apărării, „într-un gest de onoare”, să își prezinte demisia, a spus ministrul, și a adăugat că este „dureros” să o accepte în virtutea unei „decizii politice”. „Deși a fost comisă o greșeală evidentă, și vreau să cred că s-a datorat unei interpretări eronate, odată ce șeful Statului Major al Apărării și-a asumat responsabilitatea, nu pot să uit impecabila sa achitare de datoria de serviciu”, a spus Robles pentru a evidenția cei 40 de ani de carieră ai lui Villarroya.

Ministrul a afirmat că a aflat despre vaccinarea șefului Statului Major al Apărării din mass-media și a subliniat, după ce a ascultat criticile la prezentarea sa, că s-a limitat la „explicarea faptelor, nu a făcut speculații”.

„Nici presiuni din partea Podemos, nici presiuni din partea ministrului Marlaska”

 

Deputatul EH Bildu, Jon Iñarritu, a cerut demiterea lui Valcarce, care a emis la o zi după decizia șefului Statului Major al Apărării, pe 13 ianuarie, o instrucțiune în care, potrivit subsecretarului, s-a ordonat vaccinarea numai a personalului militar sanitar. Această instrucțiune a subsecretarului a fost criticată de mai mulți deputați pentru că este greoaie în formularea sa, însă, potrivit lui Robles, „a fost perfectă” din punct de vedere juridic, așa încât a respins posibilitatea demiterii sale.

Ministrul (apărării) a respins, de asemenea, ideea că, așa cum i-a spus deputatul de la Podemos, Roberto Uriarte, ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, l-ar fi  pus în încurcătură atunci când, înainte de demisia fostului șef al Statului Major al Apărării, l-a demis pe funcționarul de legătură din EMAD.

„Nici presiuni din partea Podemos, nici presiuni din partea (ministrului) Marlaska, oamenii care mă cunosc știu că acționez de obicei conform criteriilor mele”, a spus Robles, care și-a arătat „respectul maxim” față de ministrul de interne. „Nu mă pune în încurcătură nimic altceva în afară de conștiința mea și de aplicarea legii”, a subliniat Robles.

Date privind vaccinările militarilor

 

Robles a oferit, de asemenea, date despre vaccinurile administrate militarilor până pe 5 martie, în total 13.610 doze din cele 35.360 pe care le-a primit Centrul de Farmacie Militară (17.160 de la Pfizer și 18.200 de la AstraZeneca). Cele neadministrate, a indicat ministrul, sunt păstrate pentru rapel și ca rezervă strategică. Ordinul urmat pentru vaccinare prioritizează personalul militar sanitar, personalul care va fi desfășurat în misiuni, militarii care se pregătesc să plece în operațiuni internaționale și, în cele din urmă, cei care îndeplinesc sarcini esențiale, a indicat ministrul. Și a explicat că 93% dintre militarii Uniunii Militare de Urgență (UME) au primit deja prima doză, precum și cei dislocați în Liban și Turcia și cei de pe navele marinei care participă la misiuni.

Ministerul Apărării a acceptat, de asemenea, ofertele Letoniei și României de a vaccina contingentul spaniol desfășurat acolo și studiază oferta autorităților americane de a-i vaccina pe cei desfășurați în Irak și Afganistan.