Discuții aprinse în Germania. Olaf Scholz refuză să aloce doi la sută pentru apărare

Discuții aprinse în Germania. Olaf Scholz refuză să aloce doi la sută pentru apărareOlaf Scholz. Sursa foto: Răzvan Valcaneantu/EEC

Deși țările NATO au convenit să aloce anual, un procent de doi la sută din Produsul Intern Brut, pentru apărare, Germania refuză să pună în aplicare decizia.

Guvernul german a renunțat miercuri, în ultimul moment, la angajamentul legal de a îndeplini obiectivul NATO, de a cheltui anual 2% din PIB pentru apărare, potrivit Reuters și cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

Un oficial guvernamental a declarat pentru agenția de știri că o clauză prin care Guvernul de la Berlin se angaja să îndeplinească obiectivul a fost eliminată în ultimul moment din proiectul ministrului de finanțe Christian Lindner, privind o nouă lege de finanțare a bugetului, chiar înainte ca cabinetul să o transmită parlamentului.

Scholz refuza să finanțeze armata germană.

Scholz refuza să finanțeze armata germană. Sursa foto: Bundeswehr

În schimb, Guvernul se angajează să îndeplinească obiectivul de 2% în medie pe o perioadă de cinci ani, așa cum a fost deja stabilit în Strategia de securitate națională publicată recent.

Neînțelegeri între miniștri

Ministerul de Externe al Annalenei Baerbock s-a opus stabilirii în lege a obiectivului de 2%, așa cum dorea Ministerul Apărării, potrivit Süddeutsche Zeitung.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze pentru Reuters detaliile proiectului de lege.

După invazia rusă în Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunțat Zeitenwende, un nou început în politica de securitate a Germaniei.

”De acum înainte, vom investi peste 2% din PIB în apărarea noastră, an de an”, a declarat Scholz în februarie 2022. El a reînnoit această promisiune după summitul NATO de luna trecută de la Vilnius.

Timp de mulți ani, Germania a fost criticată de partenerii NATO, în special de Statele Unite, pentru că nu a respectat cerința NATO privind cheltuielile pentru apărare.

România alocă 2.5 la sută din PIB

Dacă în Germania sunt discuții aprinse pe tema alocării unu buget minim egal cu doi la sută din PIB, în România lucrurile stau mult mai bine.

Bugetul alocat Apărării în anul 2023, a depășit suma de șapte miliarde și jumătate de euro, ceea ce se înseamnă un procent de 2.5 la sută din PIB.

În ultimele luni, Ministerul Apărării a anunțat că a demarat procedurile de achiziții de tehnică de luptă precum tancuri, rachet sau fregate navale.