Evenimentul Zilei > Actualitate > Germania le cere cetățenilor săi să stea acasă: „Întreaga țară este un mare focar”
Germania le cere cetățenilor săi să stea acasă: „Întreaga țară este un mare focar”

Germania le cere cetățenilor săi să stea acasă: „Întreaga țară este un mare focar”

EL MUNDO (Spania), 19 noiembrie 2021 - "Am ajuns la un punct în care doar creșterea vaccinării nu va fi suficientă pentru a limita acest nou val", spune președintele Institutului, Robert Koch.

Carantine de noapte, restricții sociale, închideri de afaceri, măști și o luare de de la capăt. Germania, țara europeană care a avut cel mai mult acces la vaccinurile împotriva coronavirusului din cauza contractelor suplimentare pe care le-a încheiat în afara celor semnate de Comisia Europeană, se confruntă cu un tsunami fără precedent de infecţii și spitalizări generate de cei nevaccinaţi. Situația, cu aproximativ 53.000 de infecții și 200 de decese pe zi, este atât de gravă, încât președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, a lăsat deoparte simpla expunere a datelor epidemiologice pentru a cere populației să nu plece de acasă și să evite spațiile puțin ventilate.

„Am ajuns într-un punct în care simpla creștere a vaccinării nu va fi suficientă pentru a stăpâni acest al patrulea val”, a spus Wieler, care nu își ascunde dezamăgirea față de lipsa de solidaritate manifestată de cetățenii care au avut la dispoziţie totul de luni de zile să se vaccineze și nu au făcut acest lucru, punând astfel în pericol societatea în ansamblu. Acum, spune Wieler, nu mai putem vorbi de „focare” pentru că toată țara este un „mare focar”, un vulcan care a pus întreaga țară în stare de urgență.

Partidele politice par să fi înțeles acest lucru și să fie dispuse să ia decizii fără să se gândească la venituri, o schimbare de atitudine care s-a văzut în această vineri în Bundesrat, unde se află statele federale. După ce s-au opus reformei Legii infecțiilor aprobată cu o zi înainte în Bundestag cu majoritatea partidelor care negociază formarea unui guvern, miniștrii președinți guvernați de conservatorii Uniunii Creștin Democrate (CDU) și ai Uniunii Social Creștine Bavareze (CSU) au decis să voteze în favoarea noii legi.

Nimeni nu poate sta și observa situația vecinului și cu atât mai puțin Bavaria, Saxonia și Turingia, cele trei landuri cu cea mai mare incidență din țară și iată o comparație interesantă pentru a înțelege de ce. Un studiu sociologic publicat vineri a dezvăluit că valurile de coronavirus au avut o incidență mai mare în 2020 în regiunile cu o prezență puternică a Alternativei pentru Germania (AfD), un partid populist și practic negaţionist în timpul pandemiei. Intervențiile acestui partid în Bundestag au fost pentru a critica măsurile anti-Covid promovate de Guvern, inclusiv folosirea măștii.

„Aceasta este o pandemie a tinerilor și a celor nevaccinați”

Cercetătorii au folosit până la 48 de factori de calcul pentru a afla dacă a existat o legătură între cota de voturi a AfD la alegerile din 2017 și creșterea numărului de infecții cu coronavirus în valurile de primăvară și toamnă ale anului 2020. Rezultatul a fost categoric. „Există o corelație și am fost surprinși că s-a văzut atât de clar. Infecțiile cresc mai mult în regiunile cu voturi de extremă dreapta”, a spus Christoph Richter, unul dintre autorii studiului.

Saxonia are o incidență de 539 cazuri noi de Covid la 100.000 de locuitori, și Turingia de 585,4, față de 152 în Renania-Palatinat sau 200 în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat stat german. Totuşi, palma o primeşte Bavaria, cu 625 de noi infecții într-o săptămână la fiecare 100.000 de locuitori. În unele regiuni incidența depășește o mie. Experții atribuie aceste înregistrări locației geografice a landului cu cea mai mare proporție de lucrători de frontieră din țară, aproximativ 46.000, potrivit Oficiului federal pentru ocuparea forței de muncă. De asemenea, este adevărat că ponderea medie a vaccinaților în Bavaria este de 64%. În regiunea Rosenheimer ponderea este de doar 57%.

„Aceasta este o pandemie a tinerilor și a celor nevaccinați”, spune ministrul bavarez al Sănătății, Klaus Holetscheck. Și pentru a o opri, ministrul președinte și lider al CSU, Markus Söder, a anunțat izolarea totală a populației în puncte cu o incidență de peste 1.000 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în șapte zile, de luni, 22 noiembrie, și timp de trei săptămâni. „Totul va fi închis aici, cu excepția grădinițelor, școlilor și a comerțului esențial”, a informat Söder. Vor fi opt regiuni. Într-una dintre ele, Rottal-Inn, incidența este de 1.423,6. Söder a anulat și Târgul de Crăciun din München, cel mai mare din Germania, și mulți primari vor face același lucru într-o acțiune comună împotriva acestui al patrulea val. Pe de altă parte, Söder a impus închiderea gastronomiei la ora 22:00, evenimentele culturale și sportive pot fi organizate doar cu 25% din capacitate și doar pentru persoanele vaccinate și persoanele care au depășit boala.