Gerhard Roiss devine noul CEO al OMV, de la 1 aprilie. Care sunt planurile lui

Gerhard Roiss devine noul CEO al OMV, de la 1 aprilie. Care sunt planurile lui

Gerhard Roiss va prelua, de la 1 aprilie, funcţia de director general executiv al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei româneşti OMV Petrom. Roiss îl înlocuieşte pe Wolfgang Ruttenstorfer, care s-a retras la pensie, după o perioadă de circa nouă ani la vârful companiei.

Anterior, din 2002, Roiss a ocupat poziţia de preşedinte adjunct al Consiliului Director, fiind totodată responsabil cu activitatea de rafinare şi marketing, inclusiv pentru produsele petrochimice. Înainte de a ocupa aceste funcţii, Roiss a coordonat divizia Explorare şi Producţie.

"OMV a cunoscut o creştere continuă în ultimii ani, lucru reflectat de rezultatele înregistrate de grupul nostru. Achiziţia recentă a companiei turceşti Petrol Ofisi ne-a permis o extindere semnificativă a prezenţei noastre într-o piaţă în continuă dezvoltare. Acum, obiectivul nostru este consolidarea celor trei regiuni cheie ale companiei şi creşterea sinergiilor astfel formate, în contextul unui grup energetic integrat", a declarat Roiss în cadrul unei conferinţe de presă la Viena, cu ocazia numirii sale în funcţia de director general executiv, potrivit unui comunicat al companiei.

Planurile noului şef al OMV

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul director general executiv va iniţia un proces de reevaluare a strategiei companiei, cu scopul de a echilibra portofoliul de companii al OMV. Procesul va fi axat pe trei teme principale: focus regional, dezvoltarea portofoliului şi provocările viitoare.

Ca exemplu, divizia Rafinare şi Marketing dispune de un procent mare din capitalul companiei, în vreme ce divizia Explorare şi Producţie generează majoritatea EBIT-ului. Aici, zonele de interes vor fi redefinite şi adaptate condiţiilor pieţei.

Importanţa diviziei Gaze Naturale şi Energie va creşte în următorii ani. Efectele evenimentelor recente din Japonia, printre alţi factori, va determina o creştere a importanţei gazelor naturale ca sursă de energie.

"Gazele naturale sunt o sursă de energie cu emisii scăzute, ce oferă o alternativă importantă, prin prisma dezvoltărilor recente şi al îndelungatei dezbateri în domeniul energetic şi în cel climatic", a spus Roiss. Intrarea pe segmentul producției de energie

Prima centrală în ciclu combinat pe gaze naturale a OMV, de 860 MW, va fi dată în funcţiune până la sfârşitul anului la Brazi, în România. Va urma inaugurarea centralei electrice OMV din Samsun, Turcia, în 2012. Aceasta din urmă va acoperi circa 3% din necesarul de energie electrică al Turciei.

Şi gazele naturale contribuie la extinderea lanţului de aprovizionare al OMV, permiţând comercializarea la schimb a energiei, precum şi producţia de energie electrică. Focus pe explorare și producție

"În ce priveşte dezvoltarea portofoliului pe termen lung, domeniul nostru principal de activitate – Explorarea şi Producţia – va constitui în continuare coloana vertebrală a grupului nostru", a spus Roiss.

Strategia companiei va fi prezentată în cadrul OMV Media Summit şi Capital Market Days de la Istanbul, în luna septembrie. Wolfgang Ruttenstorfer a fost director general executiv şi preşedintele Directoratului OMV de la 1 ianuarie 2002, iar din 2008 a fost şi membru al Consiliului de Supraveghere al Petrom.  La începutul acestui an, a fost pus sub urmărire penală de instanța austriacă pentru manipularea bursei. Grupul austriac OMV a cumpărat compania Petrom de la statul român în 2004.