George Simion, încă un scandal în Parlament! A sărit la ministrul Energiei: „Ești un hoț”. Legea offshore, în dezbatere

George Simion, încă un scandal în Parlament! A sărit la ministrul Energiei: „Ești un hoț”. Legea offshore, în dezbatere Sursa foto.EVZ

Parlamentarii AUR au făcut scandal la discuțiile cu privire la proiectul de lege offshore, în ședința comună a comisiilor de buget și finanțe, de la Camera Deputaților. George Simion s-a dezlănțuit, din nou, la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care l-a numit hoț. În replică, liderul AUR a fost trimis în Rusia, aluzie la apropierea acestui partid de Moscova și de regimul lui Vladimir Putin.

Proiectul de lege offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor de la Marea Neagră, este discutat de comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor. Proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, însă Camera Deputaţilor este for decizional. Drept urmare, votul deputaților și amendamentele propuse de aceștia vor fi hotărâtoare pentru viitorul acestei legi.

Şedinţa comună a început la ora 10.00 cu dezbaterile asupra acestui proiect în vederea întocmirii raportului de specialitate, favorabil sau nu adoptării. Iar discuțiile nu au fost lipsite de incidente. Cei care le-au provocat au fost parlamentarii AUR, formațiunea condusă de George Simion.

Încă de la început, Simion și-a făcut cunoscute intențiile de a perturba ședința, atacându-l direct pe Virgil Popescu, ministrul Energiei. Aceasta este, după cum bine se știe, ținta preferată a lui George Simion. El l-a numit hoț pe Virgil Popescu, dar și pe reprezentantul companiei OMV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentarii AUR au căutat să perturbe buna desfășurare a ședinței, comentând și vociferând pentriu a împiedica discuțiișe. Drept urmare, s-a solicitat o pauză, iar reprezentanții celorlalte partide au solicitat evacuarea membrilor AUR prezenți în sală.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

George Simion trimis la Putin, în Rusia

Într-o intervenție pe care a avut-o în fața colegilor săi din comisie, George Simion a atras atenția că proiectul de lege nu prevede sancțiuni. Iar acest lucru este de natură să-i favorizeze pe cei care vor obține concesiunea perimtrelor de extracție. El a făcut referire direct la reprezentanții companiei OMV și ai statului austriac.

„Dați în administrare statului austriac gazele din Marea Neagră, fără sancțiuni”, a spus deputatul AUR.

Replica a venit imediat din partea unui alt deputat care i-a strigat lui George Simion să plece în Rusia. Aluzie mai mult decât transparentă la speculațiile cu privire la politica pe care o face AUR în România, în interesul regimului Putin.

„Tu du-te în Rusia”, i-a răspuns un parlamentar lui George Simion.

Noul proiect al Legii offshore a ajuns în vederea dezbaterii și a aprobării la Camera Deputaților după ce, în data de 11 mai a trecut de Senat. Proiectul a primit 91 de voturi „pentru” de la senatori şi 13 „contra”.

Promovat pe repede înainte, de actuala coaliție de guvernare, proiectul de lege offshore ar putea genera o serie de probleme. Consiliul Legislativ a atras atenția, în avizul pe care l-a dat, că legea riscă să fie atacată și declarată neconstituțională.

De asemenea, conform unui punct de vedere al Consiliului Concurenței, proiectul ar putea ridica probleme legate de menținerea unui cadrul concurențial sănătos.

Sursa: arhiva EVZ

Ce prevede noul proiect de lege offshore

Proiectul de lege a fost inițiat de președinții formațiunilor care alcătuiesc coaliția de guvernare, cărora li s-a adăugat și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Asta pentru a arăta cât de importantă este promovarea acestui act normativ menit să asigure independența energetică a României. Noua lege offshore este menită să modifice un alt act normativ, din 2018, despre care se spune că a blocat investițiile străine din Marea Neagră.

Noul proiect de lege stabilește că producătorii vor plăti impozit (progresiv) suplimentar când prețul gazului extras va trece de 85 lei/MWh. Cotele vor crește de la 15% la 70%, în funcție de prețul de vânzare a gazelor naturale. Se va aplica o cotă de 15% pentru ceea ce depășește 85 de lei pe MWh și va ajunge la 70% în cazul în care veniturile suplimentare obținute au la bază prețuri mai mari de 190 lei/MWh.

O altă prevedere stabilește că investitorii își pot deduce 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare pentru investiţiile efectuate în segmentul upstream.

În plus, va fi eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit. O astfel de prevedere asigură respectarea principiului Codului Fiscal conform căruia toate sectoarele de activitate trebuie să fie tratate uniform.

Investitorii își pot vinde producția oricui doresc

Noua lege elimină obligația investitorilor de a vinde pe piața românească cel puțin 50% din gazele extrase din Marea Neagră. Ei pot comercializa liber hidrocarburile extrase, la prețurile și în cantitățile determinate în acord cu legislatia națională si cu principiile Uniunii Europene.

Excepție va fi în situațiile de criză energetică sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României. În această situație, Guvernul, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective.

O altă prevedere stabilește că regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea investitorilor, pe toată durata acordurilor.