Bogdan Licu și Iulia Scântei au fost numiți judecători la CCR de către Camera Deputaților și Senatul României

Bogdan Licu și Iulia Scântei au fost numiți judecători la CCR de către Camera Deputaților și Senatul RomânieiCCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Bogdan Licu a fost ales de către Camera Deputaților în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR) cu un număr de 208 de voturi. Senatul a votat ca Iulia Scântei să fie noul judecător CCR din partea acestei camere a Legislativului. Decizia vine în contextul în care mandatul lui Valer Dorneanu va expira pe data de 10 iunie, potrivit scrisorii transmise de reprezentanții CCR conducerii instituției.

Bogdan Licu a fost ales judecător CCR pentru un mandat de nouă ani de zile. Decizia a fost luată marți, 3 mai, de către Camera Deputaților. Procurorul a fost propunerea PSD, însă inițial, potrivit unor informații transmise pe surse, PNL ar fi fost partidul care l-ar fi susținut pe acesta pentru poziția de judecător al CCR.

Bogdan Licu                                                                                                                      Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Bogdan Licu, ales judecător la CCR de Camera Deputaților

Revenind însă, Bogdan Licu a fost ales judecător CCR cu majoritate de voturi, concret 204 voturi, de către Camera Deputaților. Pe al doilea loc s-a aflat judecătorul Cristi Danileț, care a primit 59 de voturi. Ioan Sabău-Pop a primit 34 de voturi, potrivit Agenției Naționale de Presă.

Numirea unui nou judecător la conducerea CCR trebuie să fie efectuată cu cel puțin o lună de zile înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în acest caz Valer Dorneanu.

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curții își vor exercita funcția de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022”, se arată în documentul emis de Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Iulia Scantei                                                                                                                                                                Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Iulia Scântei, aleasă judecător la CCR de către Senat

În aceeași zi, Senatul a ales-o ca judecător la CCR pe Iulia Scântei, susținută de PNL, care a fost votată cu 76 de voturi. Pe al doilea loc s-a aflat Peter Kovacs cu 22 de voturi, iar pe al treilea loc Radu Ghidău cu 12 voturi.

Senatul a decis ca Iulia Scântei să fie judecător pentru un mandat tot de nouă ani de zile în locul Monei Pivniceru.

„Vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră de astăzi, un vot onorant și un vot care mă obligă. Mă obligă să continui ceea ce am făcut vreme de șase ani, să apăr drepturi și libertăți aici, în Senatul României, cu votul ieșenilor acordat în două rânduri, în 2016 și în 2020. De data aceasta prin votul dumneavoastră, prin încrederea dumneavoastră și cu sprijinul Partidului Național Liberal, care m-a propus pentru această onorantă funcție de judecător constituțional, îmi voi folosi și voi exercita atribuțiile de judecător constituțional pentru a merge mai departe în ceea ce privește consolidarea democrației constituționale în România, pentru ca România să rămână membru cu drepturi depline parte a lumii libere și a comunității euro-atlantice”, a declarat Iulia Scântei, după vot, potrivit agenției de presă Mediafax.

A treia nominalizare urmează să fie făcută de președintele Klaus Iohannis.