Tribunalul Dolj a hotărât să contopească pedepsele primite de omul de afaceri Adrian Marius Berceanu în două dosare penale, unul privind o serie de returnări ilegale de TVA, iar altul de evaziune fiscală. Berceanu, care este urmărit internațional prin Interpol, trebuie să execute o pedeapsă de opt ani de închisoare. În iunie 2014, Adrian Marius Berceanu a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA. Anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florinela Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj, și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Ancheta procurorilor a arătat că Samir şi Berceanu au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei și au furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive. După pronunțarea sentinței definitive, Adrian Marius Berceanu nu a fost găsit de oamenii legii și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Ulterior, pe 11 decembrie 2014, același Berceanu a fost condamnat definitiv, printr-o hotărâre a Curții de Apel Brașov, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. În plus, instanța a dispus ca Berceanu să achite statului suma totală de 1.012.153 de lei și a menținut sechestrul pus pe conturile acestuia. n aprilie 2016, Biroul de Executări din cadrul Tribunalului Dolj a cerut anularea suspendării executării pedepsei de doi ani de închisoare, iar instanța s-a pronunțat miercuri, pe 7 decembrie. Judecătorii doljeni au dispus ca Berceanu să execute cei doi ani de închisoare primiți în dosarul de evaziune fiscală, după care au contopit această pedeapsă cu cea primită în iunie 2014, condamnatul urmând să execute opt ani de închisoare. Asta dacă va fi prins și adus în țară.

Practic, Berceanu a scăpat de pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare și trebuie să execute pedeapsa stabilită în iunie 2014 de Curtea de Apel Craiova. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

Cerere de contopire și pentru fugarul Genică Boerică

Dacă instanța de judecată a soluționat cererea de contopire a pedepselor a condamnatului Adrian Marius Berceanu, cea a lui Genică Boerică, căutat și el prin Interpol încă din 2014, se va judeca abia pe 31 ianuarie 2017.În ianuarie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Câteva luni mai târziu, pe 28 aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe același Boerică la șase ani de închisoare într-un alt dosar privind restituiri ielegale de TVA. Pe 4 octombrie, anul acesta, Boerică a fost condamnat definitiv în lipsă la patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.