Genetica câinilor, afectată de dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ce schimbări au desoperit cercetătorii
- Emma Cristescu
- 4 martie 2023, 10:24
Oamenii de știință au descoperit că genetica câinilor a fost afectată de dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ei au aflat și cu cu ce probleme vine expunerea pe termen lung la radiații.
O populație de câini sălbatici care trăiește în apropierea zonei de excludere de la Cernobîl a fost analizată de oamenii de știintă pentru a vedea cum afectează generațiile expunerea pe termen lung la radiații.
Expunerea la radiațiile emise încă în Cernobîl, la zeci de ani după dezastrul nuclear din 1986, ar fi putut modifica în mod fundamental genetica populațiilor de câini, potrivit unui studiu publicat vineri în Science Advances. Cercetătorii au mai descoperit că schimbările au fost diferite de la un animal la altul.
Câinii care trăiesc încă în jurul zonei de excludere ar putea fi animalele oamenilor care au fugit după explozie, a declarat Tim Mousseau, profesor de științe biologice la Universitatea din Carolina de Sud. Contaminarea radioactivă a devastat populațiile de animale sălbatice din regiune, dar unele au supraviețuit și au continuat să se reproducă.
Cercetătorii au folosit mostre de sânge conservate colectate de la peste 300 de exemplare între 2017 și 2019 în locații cu diferite niveluri de contaminare de către Chernobyl Dog Research Initiative. La momentul respectiv, cercetătorii considerau că oamenii ar putea fi contaminate de animale, iar multe dintre ele au fost ucise.
Ce au descoperit oamenii de știință
Cu toate astea, oamenii de știință au găsit mari diferențe între supraviețuitorii bombei atomice din Japonia și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Mousseau. „Aceste animale au rate crescute de cataractă, deoarece ochii sunt primele țesuturi care prezintă semne de expunere cronică la radiații ionizante”, a spus Mousseau.
Cercetătorii vor să afle și dacă animalele s-au confruntat cu tumori, dimensiuni mai mici ale creierului și modificări ale simetriei după dezastrul de la Cernobîl. „Câinii care trăiesc în orașul Cernobîl au un fond de boxer și Rottweiler, în timp ce câinii din Slavutîc au mai mult de Labrador retriever în ei”, a spus Ostrander. Omul de știință a mai declarat că mulți câini s-au înmulțit și că au reușit să fugă din regiune.
Aceste tipuri de mostre au existat ”o singură dată în istoria omenirii”, a spus Ostrander. „A fost un vis devenit realitate pentru mine să pot face o genetică foarte sofisticată și avansată într-un mod care nu a mai fost făcut niciodată în acest cadru și pe un organism model”, a spus Mousseau. „Ce ar putea fi un model mai bun pentru oameni decât câinii?”, potrivit Abcnews.