„Casetele pierdute de la Cernobîl”. Noi informații despre dezastrul nuclear care încă bântuie omenirea. Video

„Casetele pierdute de la Cernobîl”. Noi informații despre dezastrul nuclear care încă bântuie omenirea. Video Sursă: Joyfull | Dreamstime.com

Scenele obsedante ale morții, distrugerii și bolii care au urmat dezastrului de la Cernobîl din urmă cu 36 de ani au fost înregistrate pe film și în materiale video, însă au rămas ascunse timp de decenii. Acum, poveștile necunoscute din spatele celui mai mortal accident nuclear din toate timpurile ies în sfârșit la lumină. Ele au fost documentate și prezentate într-un nou documentar HBO, denumit „Cernobîl: The Lost Tapes”/„Casetele pierdute de la Cernobîl”. 

Un trailer al documentarului „Cernobîl: The Lost Tapes”/„Casetele pierdute de la Cernobîl” oferă o nouă perspectivă asupra evenimentelor din Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, după dezastrul care a avut loc pe data de 26 aprilie 1986 în centrala nucleară de la Cernobîl, la aproximativ 130 de kilometri la nord de capitala ucraineană Kiev.

Consecințele dezastruoase ale accidentului nuclear din '86

În casetele pierdute cu mult timp în urmă, martorii de atunci oferă o imagine a vieții de la Cernobîl înainte de dezastru și arată cum a fost transformată aceasta totdeauna după accidentul nuclear. „Totul a fost documentat”, a spus unul dintre martori în trailerul publicat pe platforma YouTube, însă multe dintre detaliile exploziei și potențialele pericole au fost ascunse de oficialii sovietici, care au trimis soldați pentru a „lichida” pagubele și pentru a ajuta la mușamalizarea incidentului, potrivit unui comunicat emis de reprezentanții HBO.

Oamenii care locuiau la Cernobîl și în apropiere, precum și muncitorii care au fost desemnați să curețe pagubele de la locul accidentului, au fost ulterior ținuți în întuneric cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea lor expunerea la radiații. Pe măsură ce tot mai mulți oameni care au fost expuși la radiațiile de la Cernobîl s-au îmbolnăvit, încrederea lor în conducerea sovietică s-a erodat, contribuind la tulburările generalizate care au condus, în cele din urmă, la dizolvarea URSS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când va avea loc premiera filmului „Casetele pierdute de la Cernobîl” 

Explozia reactorului de la Cernobîl a ucis doi muncitori de la centrală, iar alte 29 de persoane, multe dintre ele fiind pompieri care s-au grăbit să lupte împotriva incendiului, au murit din cauza otrăvirii cu radiații, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. În anii care au urmat, rata cancerului a crescut vertiginos în rândul copiilor ucraineni, urcând cu aproximativ 90%, a relatat Live Science.

În anul 2006, într-un raport comandat de Greenpeace International s-a estimat că peste 93.000 de persoane din Ucraina, Belarus și Rusia au murit din cauza unor boli legate de expunerea la radiațiile de la Cernobîl. Aproximativ 270.000 de persoane din aceste țări care au dezvoltat cancer nu s-ar fi confruntat cu o astfel de boală dacă nu ar fi fost expuse la nivelurile ridicate de radiații declanșate de accident, potrivit aceleiași surse.

Premiera documentarului „Cernobîl: The Lost Tapes”/„Casetele pierdute de la Cernobîl” are loc pe data de 22 iunie, la ora 21:00 ET/PT. Fimul va putea fi vizionat pe platforma HBO Max.