Avocatul Gabriel Biriș, acuzații pentru ANAF: Corupția e în floare
- Emma Cristescu
- 7 noiembrie 2023, 21:02
Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, consideră că sistemul de colectare al taxelor este ultracorupt și că nimeni nu face nimic.
Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, consideră că sistemul de colectare al taxelor este ultracorupt și lupii sunt paznici la stână. El a reamintit că există șefi de ANAF acuzați de contrabandă și doi miniștri de Finanțe în închisoare.
„Tare mi-e, uitându-mă că am avut șefi de ANAF acuzați de contrabandă - avem doi miniștri de Finanțe în închisoare acum când vorbim - că problema noastră este că lupii sunt paznici la stână”, a afirmat Biriș, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.
Gabriel Biriș, despre taxarea inversă
Biriș a mai spus că taxarea inversă elimină frauda mare și majoritatea cererilor de rambursare de TVA. El a declarat că acum este un sistem care ne face să pierdem bani din furturi și care ne costă mulți bani ca să-l administrăm.
„Taxarea inversă, pe lângă faptul că elimină frauda mare, mai face ceva: elimină majoritatea cererilor de rambursare de TVA. Avem 50% din forța de inspecție, aia despre care se spune că este insuficientă, ocupată cu rambursări de TVA. Noi am creat un sistem care nu numai că ne face să pierdem bani din furturi, dar ne și costă bani ca să-l administrăm: mulți bani”, a explicat Biriș.
România, probleme grave la colectarea TVA
România stă cel mai prost din Uniunea Europenă la deficitul de încasare a TVA, acesta ridicându-se la 36,7% în 2021, potrivit unui raport al Comisiei Europene. ANAF nu încasează aproape 9 miliarde de euro (8,996 miliarde euro, mai exact).
Și Comisia europeană a întocmit raportul anual legat de încasările care provin din TVA. Țara noastră are un capitol distinct în analiza respectivă. Motivul este legat de cifrele îngrijorătoare scoase la lumină. Încă din anul 2000, România a oscilat în jurul pragului de 30%.
„Spre deosebire de alte ţări din UE, România a înregistrat un deficit persistent şi ridicat de încasare de TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an în care s-a studiat deficitul de încasare de TVA, acest deficit a oscilat deasupra pragului de 30 la sută.”. arată raportul CE.
Deficit de încasare de 36%
Țara noastră are un deficit de încasare a taxei pe valoarea adăugată de aproximativ 36%. Datele strânse de experții Comisiei Europene arată că Guvernul nu ar încasa 45 de miliarde de lei din totalul taxelor. Reprezentanții CE au constat că jumătate din deficit a fost format din cauza cotelor reduse. Experții financiari străini consideră că țara noastră ar trebui să încaseze 19% TVA în cazul tuturor tranzacțiilor.