Furia apelor a măturat o țară. Sute de decese și distrugeri catastrofale

Furia apelor a măturat o țară. Sute de decese și distrugeri catastrofale

Cele mai devastatoare inundații din istoria Africii de Sus au ucis aproape 400 de persoane și au măturat totul în cale. Orașele arată dezolant, mii de case au fost distruse, terenul a luat-o vale, iar drumurile sunt blocate.

Inundațiile devastoare au măturat practic coasta de est a Africii de Sud. Podurile s-au prăbușit, șosele au fost inundate, casele au fost distruse. Durban, cel mai mare oraş din regiunea Kwazulu-Natal (est) şi epicentrul catastrofei s-a confruntat și cu alunecări de teren care au amplificat distrugerile. Mormane de ramuri, sticle şi deşeuri au fost duse de vânt pe plajele din Durban, în mod obişnuit pline de turişti. Activitatea în port a fost suspendată, iar mai multe containere au fost duse de ape. Au fost semnalate și jafuri.

Aproape 400 de decese

Bilanţul deceselor în urma ploilor torenţiale care au căzut în această săptămână a ajuns la 395 de persoane, autorităţile fiind îngrijorate că ar putea creşte având în vedere numeroasele persoane date dispărute, informează DPA.

”În total, 40.723 de persoane au fost afectate. Din nefericire, numărul morţilor continuă să crească. Ultimul bilanţ era de 395 de morţi”, anunţă într-un comunicat Departamentul Cooperării şi Afacerilor Tradiţionale al provinciei Kwazulu-Natal.

Ne puteți urmări și pe Google News

După furtunile care au început luni, mii de persoane s-au refugiat în adăposturi de urgenţă şi au nevoie de ajutor umanitar. Unele regiuni au rămas fără electricitate şi fără alimentare cu apă potabilă.

„În 48 de ore, au căzut cantităţi de apă de peste 450 de mm de apă în anumite regiuni”, a declarat pentru AFP Dipuo Tawana, meteorolog în cadrul institutului meteorologic naţional. Specialiştii au comparat nivelul precipitaţiilor cu cel „asociat în mod normal cu cicloanele”.

Efect al încălzirii globale

Kwazulu-Natal este una dintre cele mai importante destinaţii de vacanţă din ţară. Furtunile nu sunt un fenomen rar în această perioadă a anului şi o mare parte din regiune credea că este pregătită adecvat pentru un astfel de incident. Furia naturii a fost însă mult prea mare.

În 2019, inundaţiile din această regiune au provocat 70 de decese şi au devastat mai multe sate de-a lungul Oceanului Indian. În 1995, 140 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma intemperiilor, potrivit datelor compilate de AFP.

„Ştim că este vorba despre încălzirea globală, care se agravează, am trecut de la furtuni extreme în 2017, la inundaţii considerate record în 2019, dar în mod evident depăşite astăzi, în 2022” a avertizat Mary Galvin, profesor de studii de dezvoltare la Universitatea din Johannesburg.