Fumatul, vinovat de apariţia cancerului la sân

Fumatul, vinovat de apariţia cancerului la sân

Fumatul şi expunerea la fumat pasiv cresc riscul dezvoltării cancerului de sân în special în perioada post-menopauză, arată studii recente.

Vârsta, factorii genetici şi istoricul familial sunt cunoscuţi la "vinovaţi" pentru apariţia cancerului de sân. Acestora li se adaugă însă şi fumatul, atât cel activ, dar şi cel pasiv. Femeile cele mai afectate sunt cele aflate la menopauză. "Cercetările sunt importante pentru că fumatul nu a fost privit iniţial ca un factor care creşte riscul de apariţia al cancerului la sân, iar cercetările actuale evidenţiază o creştere a acestui fenomen", a declarat Dr. Karen Margolis, conducătorul unui studiu care a urmărit relația dintre fumat și acest tip de cancer,  de la HealthPartners Research Foundation din Minneapolis.

În plus, specialiştii avertizează că riscul de a face cancer de sân scade la 20 de ani după ce renunţaţi la acest viciu. Risc cu 32% de a face cancer la cele expuse în copilărie la fumat

La acest studiu au fost selectate 79.990  de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. După 10 ani de supraveghere, 3.250 au dezvoltat cancer la sân. Cercetătorii au descoperit că fumătoarele au un risc mai mare cu 16 procente să dezvolte această boală, iar cele care au renunțat, doar 9%.

Cele mai expuse erau femeile care au fumat cel puțin 50 de ani, dar și la cele care s-au apucat de fumat în adolescență. Chiar și cele care au renunțat mai sunt la risc timp de 20 de ani. Și nefumătoarele expuse fumatului la mâna a doua mai mult de 10 ani (în special în timpul copilăriei) aveau un risc de a dezvolta boala cu 32% mai mare..

Ne puteți urmări și pe Google News