Frica păzește statul. Trezită în pumni de pandemie, UE deschide punga

Frica păzește statul. Trezită în pumni de pandemie, UE deschide punga

Bruxelles a recunoscut un „decalaj” între „ceea ce cetățenii așteptau de la Uniunea Europeană” și ce s-a făcut în timpul pandemiei.

Luată din scurt de epidemia Covid-19, Europa vrea să se pregătească pentru crizele de sănătate de mâine.

Comisia Europeană a propus, joi, crearea unui nou program de sănătate ca parte a următorului buget multianual al UE. Ar putea fi dotat cu peste 9 miliarde de euro.

Sănătatea nu este o competență comunitară, dar este o problemă a statelor, nu a încetat niciodată reamintească executivul european în timpul crizei, încercând cumva să coordoneze răspunsul sanitar al bătrânului continent în fața pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, cu acest nou program, Bruxelles speră să „facă o diferență” în modul în care UE gestionează sănătatea, a declarat jurnaliștilor comisarul european Stella Kyriakides.

„În timpul crizei, a existat un decalaj între ceea ce așteaptă cetățenii de la UE și ceea ce am putea face de fapt”, a spus ea.

Comisia propune, în proiectul său de buget revizuit, ale cărui mari linii au fost dezvăluite miercuri, să furnizeze programului UE pentru Sănătate (EU4Health) 9,4 miliarde de euro, de 20 de ori mai mult față de ce propunea Comisia până în prezent pentru următorul cadru financiar 2021-2027.

O mare parte va fi finanțată din noul fond de relansare propus de Comisie, care se ridică la 7,7 miliarde de euro și din buget pentru restul.

Este vorba despre investiții în „prevenirea, pregătirea pentru criză, achiziționarea de medicamente și echipamente vitale, dar și de îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung în materie de sănătate”. Este vorba și de abordarea problemei inegalităților dintre sistemele de asistență medicală sau a maladiilor non-transmisibile (cancer, sănătate mintală, boli rare, etc.).

Programul ar servi, de asemenea, la consolidarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agenției Europene a Medicamentului, și pentru a supraveghea răspunsul UE la întrebarea producției intra-europene de medicamente, scrie 20 Minutes.

În acest sens, Comisia pregătește un nou plan de acțiune pentru sfârșitul anului.

Pandemia a subliniat faptul că UE depinde foarte mult de China și India pentru ingredientele active din medicamente, precum și pentru echipamentele medicale.

Criza Covid-19 „a evidențiat problemele și punctele slabe ale lanțului de aprovizionare și producție de medicamente, care existau deja. Aceasta va fi o prioritate pentru EU4Health”, a declarat Stella Kyriakides.