Fraudă cu banii destinați refugiaților. Ancheta vizează peste 200 de persoane. Video

Fraudă cu banii destinați refugiaților. Ancheta vizează peste 200 de persoane. Video Sursa: Facebook

Procurorii DIICOT investighează mai multe cazuri în care au fost fraudate sumele destinate cazării refugiaților din Ucraina. La această oră au loc peste 200 de percheziții la mai multe adrese din localitățile din unor județe din nordul țării. Suspiciunile procurorilor sunt că prejudiciul generat s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro.

Mai multe structuri ale poliției din județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Bihor participă la mai multe percheziții în această anchetă coordonată de procurorii DIICOT. Sunt verificate peste 200 de adrese, ale unor funcționari și persoane despre care există suspiciuni că ar fi pus la cale o fraudă cu banii destinați ucrainenilor care au fugit de război. Ancheta vizează funcționari publici care au obținut pe nedrept sume uriașe de bani din fonduri destinate cazării acestor refugiați.

„Astăzi, 31 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prejudiciul se ridică la 2 milioane de euro

Conform anchetatorilor, există suspiciunea că prejudiciul adus statului român ca urmare acestor fraude s-ar ridica la aproximativ 2.000.000 de euro. Este vorba despre banii din Fondul de Rezervă Bugetară, pentru cheltuielile cu hrana și cazarea cetățenilor ucraineni care au fugit de război.

„Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 203 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați. Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, Serviciului Criminalistic Maramureș și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș”, se mai arată în comunicatul Poliției Române.

Guvernul schimbă regulile de acordare a ajutoarelor

În condițiile în care mai multe astfel de fraude au fost raportate de-a lungul vremii, autoritățile au decis să schimbe regulile de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni. Astfel, MAI a propus un proiect de ordonanță ce va modifica OUG 15/2022.

Conform noilor reglementări, propuse, „familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.

Noile reguli nu se vor aplica și refugiaților cazați în tabere temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, nu vor beneficia de bani nici persoanele care solicită ori beneficiază de protecție internațională în țara noastră.