Doi români, implicați într-o mega rețea de droguri. DIICOT: profitul maxim a fost de 476 milioane de euro

Doi români, implicați într-o mega rețea de droguri. DIICOT: profitul maxim a fost de 476 milioane de euro sursa foto: DIICOT

Cei doi sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat, care avea ca scop  ”punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc”.

Dimensiunea afacerii cu droguri este nemaivăzută până în prezent, susțin procurorii DIICOT, sumele obținute din comercializarea metamfetaminei, drog de mare risc, fiind cuprinse între 187 de milioane de euro și 476 milioane de euro.

În această rețea au fost implicați doi români care aveau misiunea de a fabrica anumite produse chimice, pastile care conțineau efedrină, din care ulterior se putea obține celebrul drog amfetamină.

Stupefiantele erau produse într-un laborator din Cehia, după ce materia primă, precursorii, era plimbată prin mai multe țări din Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul rețelei din România

Procurorii DIICOT susțin că ”în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi inculpați împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină”.

Românii lucrau printr-o societatea comercială, care avea ca obiect de activitate producția de medicamente.

”Rolul societății din România a fost de a achiziționa precursorii și de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină”.

Precursorii, mai arată DIICOT, au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România, dar nefiind aprobat  în niciun alt stat din Uniunea Europeană.

Marfa pleca din România și ajungea în Cehia

Pentru a-i deruta pe anchetatori, pastilele  produse în România erau expediate, doar în acte, către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

În realitate, mai spun procurorii DIICOT, pastilele de efedrină ajungeau în Polonia, de unde, mai apoi, în cantități mici erau trimise Republicile Cehă și Slovacă.

”Majoritatea laboratoarelor clandestine de producție a metamfetaminei, identificate pe teritoriul Cehiei și Poloniei,  foloseau ca materie primă comprimatele produse în România. Pentru împiedicarea descoperirii activității infracționale, locațiile în care erau improvizate laboratoarele și împrejurimile acestora au fost păzite de membrii grupului infracțional organizat”, mai afirmă DIICOT.

Afacere de sute de milioane de euro

În Cehia, în laboratorul unde se produceau drogurile, au ajuns 168.788.870 pastile de efedrină din România, din care se putea produce o cantitate totală de aproximativ  4,7 tone de metamfetamină.

Procurorii de la antidrog mai spun că prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

”Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram)”, mai susține DIICOT.