Aceasta este prima vizita a unui inalt responsabil de la Paris in Irak, dupa invazia din 2003, fata de care Franta s-a opus vehement.

Din aceasta cauza, vizita lui Kouchner a fost urmarita cu maxim interes, multi comentatori vazand in ea o expresie a politicii noului presedinte francez Nicolas Sarkozy de ameliorare a relatiilor cu Washingtonul.

De altfel, referindu-se la diferendul franco-american pe problema irakiana, Kouchner a declarat ca „acel capitol este inchis”. „Trebuie sa privim spre viitor”, a spus demnitarul francez, dupa intalnirea cu presedintele irakian Jalal Talabani.

Asa cum era de asteptat, cuvintele sale au fost imediat interpretate drept o schimbare a politicii externe franceze, lucru pe care insa Kouchner l-a dezmintit.

„Noi ne-am delimitat clar de politica americana, noi nu am sustinut interventia americana si cred ca am avut dreptate”, a spus seful diplomatiei de la Paris. „Este foarte important ca irakienii sa nu uite care a fost pozitia Frantei. Aceasta ne da un rol foarte special”, a mai spus el.

In ceea ce-l priveste, in 2003, Bernard Kouchner a fost unul dintre putinii politicieni francezi care au refuzat sa condamne invazia americana din Irak, afirmand ca Franta „a cazut prada americanofobiei”. Desi Sarkozy a calificat razboiul din Irak drept o greseala, el considera ca atitudinea Frantei in aceasta problema a fost „aroganta”.

Bernard Kouchner a tinut sa asigure ca vizita sa la Bagdad nu a fost coordonata cu administratia de la Washington. El a precizat ca a informat-o pe Condoleezza Rice, secretarul american de stat, doar cu cateva ore inainte de plecarea spre Bagdad, la felul cum a procedat si cu omologii sai europeni.