Franța, în pericol să cadă în ghearele extremei dreapta. Viitorul politic din Hexagon e îngrijorător
- Nicolae Comănescu
- 21 aprilie 2021, 12:39
Un studiu făcut în Franța arată că această țară ar putea să fie condusă de extrema dreapta, chiar dacă scenariul pare puțin plauzibil acum.
Franța ar putea să intre din punct de vedere politic în zona extremei dreapta. Există o posibilitate „deloc de neglijat” ca lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, să câştige alegerile prezidenţiale din anul 2022.
După cum afirmă autorii unui studiu ce a fost publicat, miercuri. Aceştia au vorbit şi despre cauzele care ar putea duce la o victorie a preşedintei Adunării Naţionale (Rassemblement national, fostul Front Naţional): apropierea programatică între dreapta şi extrema dreaptă, de-demonizarea ex-Frontului Naţional şi o atitudine de detestare la adresa preşedintelui Emmanuel Macron.
Autorii studiului nu cred într-un scenariu favorabil pentru extrema dreaptă
Pentru ca extrema dreaptă să ajungă la putere, ar trebui ca una din cele trei condiţii menţionate mai sus să fie îndeplinită: „electoratul dreptei moderate să se raporteze masiv la aceasta, ca ea să fie suficient de de-demonizată pentru a-i împinge la absenteism pe alegătorii candidaţilor eliminaţi din primul tur de scrutin şi ca Emmanuel Macron să devină la fel de dezgustător ca Marina Le Pen”.
Cei care au realizat studiul nu cred totuși într-o mare convergenţă a extremelor între electoratul Marinei Le Pen şi cel al lui Jean-Luc Melenchon (extrema stângă), din cauza poziţiilor profund diferite în probleme culturale şi economice. S-a constata o convergenţă programatică incontestabilă între Republicanii (Les Republicains, LR, dreapta) şi Adunarea Naţională, conform Agerpres.
De ce s-a redus distanța dintre simpatizanții dreptei și cei ai extremei drepte
Însă, distanţa ideologică între simpatizanţii dreptei şi cei ai extremei drepte s-a redus considerabil în probleme legate de islam, dar şi de autoritate, la fel ca şi în chestiunea restabilirii pedepsei cu moartea. Pe plan economic, electoratul de dreapta se dovedeşte a fi mult mai liberal decât cel de extremă dreapta, chiar dacă se observă o convergenţă asupra ideii că sunt prea mulţi asistaţi în Franţa.
Dacă, în prezent, electoratele de dreapta şi extrema dreaptă rămân destul de distincte, „apropierea produsă în probleme culturale sugerează posibilităţi de transfer al votului în al doilea tur” de scrutin, conform sursei citate.