Evenimentul Zilei > Social > Rețelele 5G dăunează sănătății? Agenția Națională de Securitate a Sănătății din Franța dă un răspuns năucitor
Rețelele 5G dăunează sănătății? Agenția Națională de Securitate a Sănătății din Franța dă un răspuns năucitor

Rețelele 5G dăunează sănătății? Agenția Națională de Securitate a Sănătății din Franța dă un răspuns năucitor

Noua generație de rețele mobile 5G care se implementează în prezent nu prezintă „niciun risc nou” pentru sănătate, a declarat marți Agenția Națională de Securitate a Sănătății din Franța (ANSES) pe baza datelelor disponibile în acest moment.

Anunțul ANSES ese mult mai puțin liniștitor decât se așteptau guvernanții și mai ales președintele francez Emmanuel Macron. Experții francezi au recomandat continuarea studiilor privind expunerea la unde pe frecvențele desfășurate în prezent (3,5 GHz). Eu susțin că nu au date suficiente pentru a „estima” posibilele efecte asupra sănătății ale frecvențelor de 26 GHz, utilizate și pentru 5G, dar care nu sunt încă alocate în Franţa.

Nu există studii științifice care să arate impactul  5G asupra sănătății

Agenția a subliniat lipsa studiilor științifice cu privire la posibilele efecte ale noilor frecvențe asupra sănătății. Dar, în special pe baza muncii efectuate pe frecvențele utilizate pentru generațiile anterioare de telefonie (700 MHz la 2,5 GHz) și care sunt utilizate și pentru 5G, ea consideră „puțin probabil în acest stadiu ca implementarea 5G în banda de frecvență din jurul 3,5 GHz să constituie un nou risc pentru sănătate ”.


Iaurtul ne poate salva de Conid-19? Savanții israelieni, aproape de o descoperire epocală


În ceea ce privește expunerea la banda de 26 GHz, care nu a fost încă alocată în Franța, ANSES subliniază că „în prezent, datele nu sunt suficiente pentru a concluziona dacă există sau nu efecte asupra sănătății”.

Consultare publică pe tema 5G

Agenția recomandă să se continue cercetările pentru toate frecvențele. De asemenea, ANSES a decis să organizeze o „consultare publică” de șase săptămâni cu privire la avizul său și la raportul experților săi. Cele două documente ar putea fi completate în urma acestei consultări.

Opinia agenției a fost așteptată cu mare nerăbdare. Implementarea 5G, care ar trebui să permită o viteză de Internet sporită și să deschidă calea către „Internetul obiectelor”, este foarte controversată în Franța.

Unele municipalități chiar au votat moratorii asupra punerii în aplicare a acestuia, în așteptarea acestui aviz. Un moratoriu care este recomandat, de altfel, de Convenția cetățenească asupra climei. Președintele Emmanuel Macron i-a comparat, însă, pe cei care se opun 5G cu membrii comunității „amish” și a spus că aceștia și-ar dori „revenirea la lampa cu gaz”.

Guvernul a alocat frecvențe 5G către operatori, iar desfășurarea a început de la începutul anului, după ce Consiliul de stat a validat procedura.


“Savanții” din SUA cultivă embrioni de maimuță-om. Știința fără Dumnezeu deschide Cutia Pandorei


Într-un comunicat de presă comun, miniștrii în cauză (Ecologie, Economie, Sănătate, Digital) au considerat că raportul ANSES „confirmă alegerile guvernului cu privire la lansarea 5G” și s-au angajat să „consolideze eforturile de cercetare privind (…) posibilele efecte asupra sănătății ”, în special pentru banda de 26 GHz.

„Monitorizarea expunerii este extrem de importantă”, subliniază Olivier Merckel, șeful unității de evaluare a riscurilor legate de agenții fizici la ANSES, mai ales că „nu știm încă care vor fi noile utilizări. ”. Într-adevăr, de la descărcări video aproape instantanee la vehicule și alte obiecte conectate, rețelele 5G deschid o multitudine de noi posibilități.

Opoziție puternică  față de graba guvernului

Înaltul Consiliu pentru Climă a avertizat în decembrie că 5G este „probabil să crească semnificativ” amprenta de carbon a sectorului digital, recomandând o mai bună evaluare a impactului viitoarelor salturi tehnologice înainte de punerea lor în aplicare.

ONG-urile Agir pour l’Environnement și Priartem (asociație împotriva riscurilor asociate tehnologiilor electromagnetice), care contestaseră desfășurarea în instanță, au criticat marți încă o dată guvernul care a deschis calea implementării rețelelor 5G fără a aștepta evaluările experților”. Pentru ONG-urile amintitei, raportul ANSES demonstrează „incertitudini uluitoare” cu privire la 5G, cu „multe întrebări și puține răspunsuri”. Conștientă de acest reproș, agenția își încheie avizul cu speranța că în viitor astfel de studii de sănătate vor fi efectuate „înainte de (implementarea) noilor tehnologii, scrie Le Figaro,

Se face lumină în cea mai mare controversă legată de Covid-19. Studiul care ar putea schimba datele problemei