Român, stăpân a peste 40 de ”sclavi” moldoveni. Cum au fost exploatați în Franța

Român, stăpân a peste 40 de ”sclavi” moldoveni. Cum au fost exploatați în Franța Sursa foto: Arhiva evz

O rețea de criminalitate organizată, coordonată de un român care lucra în Franța, a fost descoperită în urma unei anchete complexe de Poliția de Frontieră din Franța, Poliția Română și Poliția Republicii Moldova, susținute de Europol și Eurojust. Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu acte false lucrători din Republica Moldova care erau exploatați în construcții.

Rețeaua coordonată de un român a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile ale lucrătorilor erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei.

Ancheta în acest caz a început în anul 2018. Ofițerii de poliție francezi au interceptat atunci o dubă care transporta zece migranți. Persoanele erau cetățeni moldoveni, iar câteva dintre ele dețineau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional a traficat cel puțin patruzeci de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în domeniul construcțiilor în Franța.

Veniturile ilegale obținute de rețea sunt estimate la 16 milioane de euro

Rețeaua infracțională condusă de român a păstrat pașapoartele victimelor drept garanție și le oferea acestora cărți de identitate și permise de conducere contrafăcute. Marea majoritate a victimelor erau persoane cu o educație precară și deosebit de vulnerabile. Au fost exploatate în construcții prin muncă timp de 50 de ore pe săptămână la un câștig de 60 de euro pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deosebit de important și de intrigant este faptul că în această schemă de exploatare umană criminală au fost implicate firme de renume de construcții și renovări. Veniturile ilegale sunt estimate la incredibila sumă de 16 milioane de euro. Banii au fost spălați prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Acțiunea autorităților a constat în 51 de raiduri. S-au realizat 38 de arestări

În cele din urmă a intervenit Europol în sprijinul anchetei. Analiștii Europol au verificat informațiile operaționale în bazele de date. La 22 februarie 2021 acțiunile conjugate ale autorităților s-au intensificat. Au fost realizate peste 50 de raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova. Polițiștii au făcut 38 de arestări ( 28 în Franța, 3 în România, 7 în Moldova).

În cadrul acțiunilor au fost sechestrate 19 autovehicule, aproximativ 100.000 de euro și au fost blocate 11 conturi bancare.

Cercetările se doresc a fi extinse deoarece a fost constatat un fenomen internațional care a implicat traficul de persoane și forță de muncă la nivelul statelor vestice ale Uniunii Europene.