Operațiune comună CNA-DIICOT, într-un dosar de spălare de bani. Percheziții și în România

Operațiune comună CNA-DIICOT, într-un dosar de spălare de bani. Percheziții și în România Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

O operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor DIICOT din România s-a desfășurat dintr-un dosar de spălare de bani, în legătură cu compania Mioara SA.

Procurorii investighează dispariția a 75,11% din patrimoniul deținut de stat la compania din Bălți, Republicii Moldova.

CNA, colaborare cu DIICOT

Polițiștii și procurorii DIICOT, alături de ofițerii CNA, au efectuat o serie de acțiuni de urmărire penală în mai multe orașe din România, a anunțat Centrul Național Anticorupție. „În urma acestora, au fost efectuate percheziții la domiciliile învinuiților, ridicate probe concludente pentru urmărirea penală și sechestrate bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de euro. Printre bunuri indisponibilizate se numără conturi bancare și bunuri imobile, aflate în jurisdicția României.

Amintim că pe 23 februarie 2024 au fost efectuate 10 percheziții pe teritoriul Republicii Moldova în dosarul ”S.A. Mioara”, în urma cărora o persoană a fost reținută”, se mai arată în comunicatul CNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, Jurnal.md anunțase că o persoană cu funcție de răspundere de la S.A „Mioara” de la Bălți este pe punctul de a fi arestată sub acuzația că a pus la cale o schemă de spălare de bani prin care s-a reușit însușirea a 75,11% din patrimoniul deținut de stat la companie.

Prejudiciu de 80 de milioane de lei

Prejudiciul produs statului ar fi de circa 80 de milioane de lei. Anchetatorii spun că au descoperit mai multe probe în urma a zece percheziții efectuate joi, 22 februarie, în acest dosar.

CNA a ridicat de la domiciliul persoanei bănuite trei telefoane mobile, un server de stocare a informației, un stick de memorie, o mapă cu documente aferente tranzacțiilor și contractele prin care au fost înstrăinate bunurile S.A. „Mioara”.

Înainte, procurorii descoperiseră suma de 1 500 000 de euro, transferată de persoana bănuită, în tranșe sub limita de raportare, într-un cont de la o bancă din România.

Dosar de spălare de bani la CNA

CNA a mai informat că cercetează, cu ajutorul Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), implicarea unor persoane din conducerea S.A. „Mioara” într-o schemă de spălare de bani.

Procurorii spun că grupul și-a însușit bunurile societății - un complex de construcții de producție și un teren de 8 hectare, prin diverse tranzacții încrucișate și împrumuturi păguboase.

În acest caz, deși exista o decizie definitivă și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din anul 2016, grupul de persoane cercetate a reușit, totuși, să intre în posesia bunurilor imobile de care ar fi trebuit să beneficieze statul.