Rezultatele expertizelor complementare, solicitate de văduva lui Arafat, au fost făcute publice în Franța, la începutul acestei săptămâni

Teza otrăvirii fusese infirmată încă din 2013, de către experți din Franța și Rusia ale căror cercetări nu au putut să confirme varianta otrăvirii liderului palestinian, decedat în noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, în spitalul militar Percy, în apropiere de Paris, după o deteriorare bruscă a stării de sănătate. Francezii și rușii au fost însă imediat cotraziși de o echipă de cercetători elvețieni, care precizau că rezultatele lor corespund ipotezei contaminării cu poloniu-210, substanță radioactivă letală.

„Cercetările noastre infirmă ipoteza ingerării de substanțe radioactive în zilele de dinaintea morții lui Yasser Arafat. Experții au concluzionat că poloniul și plumbul detectate în mormântul liderului palestinian și asupra eșantioanelor prelevate în timpul exhumării provin din mediul înconjurător”, a precizat procurorul Catherine Denis. Pentru a ajunge la aceste concluzii, francezii au reanalizat amănunțit toate probele de urină prelevate în timpul spitalizării lui Arafat, precizînd că nu au detectat nici urmă de poloniu. Așadar, cauzele morții au fost naturale: atac cerebral vascular.

Aceste rezultate nu vor fi însă de natură să-i mulțumescă pe palestinieni care cred cu convingere că fostul lor lider a fost asasinat la comanda Israelului.