Jucatorii celebri deveniti faimosi si pe banca tehnica se pot numara pe degete.
Antrenorul Gheorghe Hagi va pleca la drum in „aventura Steaua” impovarat de neimplinirile celor sase ani petrecuti pe banca nationalei Romaniei si a formatiilor de club Bursaspor, Galatasaray Istanbul si Poli Timisoara.
Cand a schimbat macazul, trecand de pe teren pe banca tehnica, Hagi a fost ferm convins ca detine reteta succesului. Marele fotbalist roman a crezut ca talentul de jucator ii va conferi statutul de magician ca antrenor. Greseala a fost repetata si de bunul sau prieten, bulgarul Hristo Stoicikov.
Timpul a dovedit ca „Regele” s-a pripit. Hagi a uitat o realitate a fotbalului: marii fotbalisti n-au avut intotdeauna rezultate ca antrenori. Cei care au reusit pot fi numarati pe degete, olandezul Johan Cruyff si germanul Franz Beckenbauer fiind raritati.
Steaua, colacul de salvare
Se spune ca un lucru care incepe prost se sfarseste si mai prost. Hagi va avea sansa sa demonstreze contrariul la Steaua. Pentru a o scoate la liman, fostul capitan al nationalei trebuie sa imbine cunostintele primite de la antrenorii care i-au marcat cariera.
„Regele” a repetat de nenumarate ori: „Trei oameni au jucat un rol important in cariera mea de antrenor. Au fost profesorii mei. Sansa mea cea mare au fost Johan Cruyff, Mircea Lucescu si Fatih Terim, carora le datorez multe”.
Chiar daca iubeste meseria de antrenor, Hagi a fost pe punctul de a trage cortina, macar provizoriu, peste aceasta munca. A recunoscut-o chiar el, cand a primit din partea patronului stelist Gigi Becali oferta de a deveni presedinte la gruparea din Ghencea.
Alergand dupa Fata Morgana
La finalul carierei, multi mari fotbalisti au refuzat sa devina antrenori, din diverse motive. Pe aceasta lista se regasesc nume celebre, precum Pele, Diego Maradona, Alessandro Mazzola, Karl-Heinz Rummenigge, Gary Lineker, Eric Cantona, Zinedine Zidane si Gheorghe Popescu.
Unii s-au temut de esec, iar altii au descoperit ca celebritatea „pe sticla” le poate oferi castiguri financiare mult mai mari. Francezul „Zizou” a facut chiar o declaratie-soc: „Nu-mi place aceasta meserie”.
In schimb, alte glorii si-au incercat cu disperare norocul. Majoritatea acestor jucatori faimosi au constatat repede ca n-au talent. Asa a fost cazul marelui Bobby Charlton.
Dupa ce a antrenat echipe prin scoli si inchisori din Marea Britanie, SUA, Canada, Australia si China, englezul a acceptat o functie in cadrul clubului Manchester United.
Marele „bombardier” german Gerd Muller a devenit chiar alcoolic din cauza naufragiului ca antrenor. Dupa ce si-a revenit din aceasta patima, Muller a primit postul de antrenor al echipei de amatori a gruparii Bayern Munchen. Argentinianul Mario Kempes n-a putut rezista nici macar in campionatul Albaniei!
Controversa
Ciudata cariera a lui Michel Platini Michel Platini, actualul presedinte FIFA, a avut o cariera exceptionala ca jucator. Specialistii cred ca francezul a avut acelasi „dar” si pe banca nationalei Frantei (1988-1992), singura echipa pe care a antrenat-o.
Cand a calificat selectionata „Cocosului galic” la Euro 1992, Platini a reusit o serie de 19 partide fara infrangere. Mai mult, Franta a castigat grupa preliminara cu victorii in toate cele opt meciuri, invingand in „dublele” cu puternicele reprezentative ale Spaniei si Cehoslovaciei.
La Campionatul European din Suedia, echipa antrenata de Platini a fost de nerecunoscut. Francezii au reusit atunci doua egaluri (1-1 cu tara-gazda, 0-0 cu Anglia) si au pierdut (1-2) cu Danemarca. Dupa acel esec, Platini s-a retras din antrenorat, desi contestatarii sai erau minoritari!
Victoriosi
Au reusit
STRAINI Johan Cruyff (Olanda)
Franz Beckenbauer (Germania)
Alfredo Di Stefano (Argentina / Spania)
Ernst Happel (Austria)
ROMANI Mircea Lucescu
Emeric Ienei
Anghel Iordanescu
Stefan Kovaci
Invinsi
N-au reusit
STRAINI Gerd Muller (Germania)
Lothar Matthaus (Germania)
Hans-Peter Briegel (Germania)
Paul Breitner (Germania)
Bobby Charlton (Anglia)
Bobby Moore (Anglia)
Geoff Hurst (Anglia)
Bryan Robson (Anglia)
Johan Neeskens (Olanda)
Arie Haan (Olanda)
Carlos Alberto (Brazilia)
Zico (Brazilia)
Socrates (Brazilia)
Paulo Falcao (Brazilia)
Mario Kempes (Argentina)
Osvaldo Ardiles (Argentina)
Wladzimierz Smolarek (Polonia)
Zbiegniew Boniek (Polonia)
Herbert Prohaska (Austria)
Hans Krankl (Austria)
ROMANI Nicolae Dobrin
Emerich Dembrovschi
Ilie Balaci
Titus Ozon
Cornel Dinu
Stefan Dobay
Iuliu Baratky
Ion Dumitru