Fostul vicepreședinte Mike Pence a depus mărturie în fața unui mare juriu, în dosarul 6 ianuarie

Fostul vicepreședinte Mike Pence a depus mărturie în fața unui mare juriu, în dosarul 6 ianuariesursa foto: Arhiva EvZ

Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, a depus în cursul zilei de joi o declarație de martor, în fața unui mare juriu federal care investighează dosarul alegerilor din 2020.

Mărturia marchează un moment important în ancheta penală și este pentru prima dată în istoria modernă când un vicepreședinte al Statelor Unite a fost obligat să depună mărturie în legătură cu activitatea președintelui cu care a lucrat și alături de care a candidat în echipă.

Pence a depus mărturie timp de mai mult de cinci ore, în timp ce consilierul lui, Marc Short nu a confirmat joi această apariție, el a abordat discuțiile juridice legate de mărturie.

”Cred că vicepreședintele, știți, a avut propriul său caz bazat pe clauza de exprimare și dezbatere. El a fost mulțumit că, pentru prima dată, un judecător a recunoscut că aceasta se aplică vicepreședintelui Statelor Unite. Dar el a fost dispus să se conformeze legii, iar instanțele i-au ordonat să depună mărturie”, a declarat Short.

Audiat despre revolta din 6 ianuarie

Trump l-a presat în repetate rânduri, fără succes, pentru a bloca rezultatul alegerilor din 2020, inclusiv în dimineața zilei de 6 ianuarie, în cadrul unei convorbiri telefonice private, iar un judecător federal a decis anterior că Pence poate fi obligat să povestească conversațiile pe care cei doi bărbați le-au avut în care Trump ar fi putut acționa în mod corupt.

În cadrul aparițiilor sale politice și al unui recent turneu de promovare a cărții, Pence vorbește frecvent despre refuzul de a executa ordinele primite de la Trump, pe data de 6 ianuarie 2021, și de a urma în schimb Constituția.

Cu toate că a scris în cartea lui, foarte multe informații despre acel moment, care a dus la revolta care a culminat cu ocuparea Capitoliului din Washington, Pence a refuzat în permanență să vorbească sub jurământ în cadrul oricărei anchete.

Marele juriu din Washington, DC, ale cărui proceduri sunt secrete, s-a reunit joi cu puțin înainte de ora 9.00 ET. Acest lucru a coincis cu o creștere a securității în interiorul tribunalului și cu două SUV-uri cu geamuri fumurii reperate care transportau persoane către clădire.

Ordinele date de Trump

Conversațiile lui Trump cu Pence, în zilele dinaintea revoltei de la Capitoliu, au fost de mare interes pentru anchetatorii care cercetează atacul care a dus la ocuparea temporară a clădirii în care funcționează legislativul american.

Deși Pence a refuzat să depună mărturie în fața comisiei speciale a Camerei Reprezentanților care a investigat insurecția, persoane din anturajul fostului președinte Donald Trump au relatat comisiei despre o convorbire telefonică aprinsă pe care acesta a avut-o cu fostul vicepreședinte, în cursul căreia l-a insultat.

În ceea ce-l privește pe Pence, multe dintre comentariile sale publice despre conversațiile sale cu Trump în zilele de dinaintea și de după insurecție au fost dezvăluite în memoriile sale.

În carte, Pence a scris că Trump i-a spus, în zilele dinaintea atacului, că va inspira ura a sute de mii de oameni pentru că a fost ”prea cinstit” pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor din 2020.

Fostul vicepreședinte a mai scris în carte că i-a cerut consilierului său general o informare privind procedurile Legii privind numărarea voturilor după ce Trump, într-o convorbire telefonică din 5 decembrie, ”a menționat că a contestat pentru prima dată rezultatele alegerilor în Camera Reprezentanților”.

”Domnule președinte, nu pun la îndoială că au existat nereguli și fraude. Este doar o chestiune de cine decide, iar conform legii, acesta este Congresul”, a scris Pence, în cartea lui, citat de CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News