Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, demontează cifrele din bugetul PSD: „Este 100% mincinos!”
- Ionu ţMure şan
- 5 februarie 2019, 10:34
Fosul șef al Fiscului Gelu Diaconu arată modul în care PSD construiește bugetul de stat, astfel încât să dea senzația de creșteri, când de fapt nu este așa.
Gelu Diaconu a publicat un mesaj pe Facebook în care spune că Guvernul inventează un buget cu bani care nu vor fi niciodată cheltuiți deoarece, prin cele două rectificări bugetare promovate prin ordonante de urgență în a doua parte a anului, sumele alocate domeniilor de interes public se reduc, iar banii se duc la pensii și la salariile bugetarilor.
PSD păcălește opinia publică, spune fostul președinte ANAF, prin folosirea unui mecanism de alocare discreționară a resurselor statului.
Redăm integral mesajul fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu:
„MAREA PĂCĂLEALĂ A BUGETULUI PSDragnea
Foarte pe scurt, despre o parte a minciunii (descrierea in extenso o găsiți mai jos):
În 2018 au cheltuit mult mai putin decât au zis (sănătatea – 65% din suma alocată în proiectul de buget, cultura – 66 %, economia 66%, tineret și sport 65%, energie 49%, turism 58%, mediu de afaceri 74%).
În 2019, vin și zic: vă alocam mai mult!
Fără să spună că alocarile sunt mai mari doar față de execuția mult mai mică, nu și față de prevederile inițiale. Realizați minciuna?
Și la fel va fi și în 2019. Vor tăia cheltuielile, vor muta o parte din ele la pensii și salarii, pentru că altfel e imposibil să le iasă cifrele. România tot nu se va dezvolta. Bugetul este unul mincinos 100%.
Și anul acesta ca și în anii trecuți PSDragnea păcălește opinia publică prin folosirea aceluiași mecanism de alocare discreționară a resurselor statului, sustras controlului parlamentar:
– la începutul anului se prezintă Parlamentului, miniștrilor și opiniei publice un buget umflat pe baza de estimări optimiste „livrate” atât de Comisia Națională de Prognoză (indicatorii macro) cât și de către ANAF (venituri suplimentare).
– se alocă „suplimentar/din pix”, față de anul anterior, sume importante la educație, sănatate, cultură, infrastructură, agricultură, cercetare, sport, turism, etc. adică pentru domenii la care opinia publică este sensibilă și unde s-au făcut promisiuni electorale fără acoperire.
– se turează mașina de propagandă folosindu-se ziariștii plătiți de PSD, postacii și aparatul de partid.
– se dezbate destul de formal în Parlament proiectul care este greu de modificat dată fiind majoritatea parlamentară „mufată” la avantajele oferite de Dragnea&Co.
– odată aprobat, bugetul intră în execuție cu mare întârziere (anul acesta s-a pierdut deja un trimestru luând în calcul timpul necesar deschiderii creditelor bugetare!!) din cauza blocajului administrativ/”filtrului” instituit de Ministerul Finanțelor.
– până la prima rectificare din perioada iulie-septembrie, sumele alocate instituțiilor (mai ales pentru investiții) înregistrează un nivel al execuție foarte redus și prin urmare sunt redistribuite fie la salarii pentru același ordonator sau altora, fie la bugetul de asigurări sociale.
– în raport de veniturile colectate de ANAF se caută cu disperare alte surse de venit (fonduri europene, noi taxe, lichiditățile companiilor de stat, etc.) pentru a face posibilă, la cea de-a doua rectificare din luna noiembrie, încadrarea în ținta de deficit de max. 3%.
Astfel, prin cele doua rectificări promovate prin ordonanțe de urgență, sumele alocate domeniilor de interes public menționate mai sus devin mult mai mici! Ele vor fi tăiate drastic la fiecare rectificare, transferate la pensii și salarii, la rezerva asigurată discreționar guvernului sau la MFP (pentru acțiuni generale).
Și acum, doar cu titlu de exemplu câteva date din tabel. După cum puteți observa, sănătatea a cheltuit doar 65% din suma alocată în proiectul de buget înaintat Parlamentului, cultura (rușine, în anul Centenarului!!) 66 %, economia 66%, tineret și sport 65%, energie 49%, turism 58%, mediu de afaceri 74%, etc., etc.
Din suma alocată inițial ordonatorilor de 183,5 miliarde lei, 21 de miliarde de lei au fost tăierile de la rectificare transferate la asigurări sociale și alte destinații, 4,8 miliarde de lei alocări suplimentare pentru MFP-acțiuni generale și aproape 1 miliard de lei pentru institutii care nu avuseseră (de regulă) acoperite fondul de salarii.
Și în acest an, proiectul de buget “revoluționar” (după cum l-a calificat Orlando!), care va fi supus dezbaterii Parlamentului nu va avea nici o legătură cu execuția bugetară efectivă!
Și uite așa, an după an, consumul resurselor statului cu precădere pentru pensii și salarii, pentru susținerea pletorii politice și supradimensionate din aparatul birocratic al statului este principala cauză a rămânerii în urmă a României din punct de vedere al calității vieții și civilizației.
Vă las pe dvs. să trageți alte concluzii. Concluzia mea este doar una singură: acest guvern este cel mai nociv din istoria recentă a României!!!P.S. Oricât m-am străduit să fiu pe înțelesul tuturor, nu cred că d-na Dăncilă poate înțelege așa ceva”.