Fostul șef al ANAF, cadou „otrăvit”: 17.000 de euro de ziua Alinei Bica
- Virgil Burl ă
- 2 septembrie 2015, 00:00
Fosta șefă a DIICOT ar fi primit bani pentru a clasa un dosar în care era cercetat afaceristul Horia Simu, „regele” despăgubirilor frauduloase.
Fostul șef al DIICOT, Alina Mihaela Bica, ar fi clasat un dosar care-l privea pe afaceristul Horia Simu, după ce, în prealabil, a dat ordin procurorului de caz să renunțe la dosar. Celălalt subordonat care a preluat investigația a clasat dosarul și l-a scos pe Simu nevinovat. Această soluție a fost răsplătită de omul de afaceri cu 17.500 de euro, bani dați șefei DIICOT, în noiembrie 2014, prin intermediul fostului șef al ANAF, Șerban Pop.
Mita mascată
Pop ar fi cerut mult mai mulți bani de la Simu, respectiv 230.000 de euro. Potrivit procurorilor, mita a fost disimulată în două contracte de asistență juridică (Șerban Pop este și avocat) încheiate cu firmele lui Simu, suma de 150.000 de euro fiind primită în numerar.
Chiar de ziua numelui, pe 8 noiembrie anul trecut, Bica ar fi primit 17.500 de euro prin intermediul consilierului său, ofițerul de poliție judiciară Florin Mihăilescu. De altfel, acesta a și denunțat-o pe fosta șefă de la Crimă Organizată. El este caracterizat de procurorii DNA într-o ordonanță de disjungere ca fiind „o persoană foarte apropiată” de Alina Bica.
Potrivit Codului Penal, mituitorul sau cumpărătorul de influență nu se pedepsește dacă denunță autorității fapta, înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracțiune. Mihăilescu este cercetat de DNA într-un dosar disjuns după ce ar fi furnizat informații lui Ovidiu Tender, despre cum să-și pregătească apărarea în cazul Rafo Carom. Într-un final, Mihăilescu a ajuns angajatul lui Tender, iar cel din urmă a primit, definitiv, 12 ani și 7 luni de închisoare.
La jumătate de oră de la reținerea lui Pop, Alina Bica a intrat în sediul DNA și a ieșit „demnă”, dar încătușată. Cei doi vor fi prezentați astăzi cu propunere de arestare preventivă la instanța supremă.
„Alina Bica a fost reţinută în baza unui denunţ formulat de fostul consilier Mihăilescu(…). Este vorba de fabuloasa şi exorbitanta sumă de 17.000 euro, din care doamna Bica ar fi primit o parte. Am întrebat procurorul de caz dacă doamna Bica este atât de periculoasă și infracțiunea pentru care dânsa este cercetată în calitate de inculpat și cuantumul mitei ar justifica legal această reținere. (…) Am întrebat dacă pentru această sumă de 17.000 euro se impune această arestare preventivă”, a afirmat avocata Laura Voicu, la ieşirea din sediul DNA.
Până în acest moment, Alina Bica a fost trimisă în judecată în două dosare, după ce ar fi primit un teren în Snagov, împreună cu Mihăilescu și după ce a aprobat restituirea unui teren cu 61 milioane de euro mai scump decât prețul pieței. Cele două cauze au fost conexate și se află în procedura de Cameră preliminară la instanța supremă.
De la cabinetul ministrului, în arestul poliției
Fostul șef al ANAF, Șerban Pop (foto), este pentru prima dată în situația de a petrece o noapte în arestul poliției. El mai este judecat în dosarul „Șantaj la Antene”, alături de Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group. Potrivit procurorilor, fostul șef de cabinet al fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu ar fi transmis către conducerea postului Antena 3 un contract confidențial, încheiat între o firmă a lui Dumitru Dragomir și compania de cablu RCS-RDS, privind televizarea Ligii 1 de fotbal. Potrivit DNA, Pop i-a transmis lui Alexandrescu copii ale contractului a căror lansare în spațiul public „ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată, cât și societatea comercială reprezentată de aceasta”.
Îmbogățit de stat cu 55 milioane de euro, Simu plătea NUP-uri
Tot ieri, pe seară, a fost adus la DNA și milionarul Horia Simu, acuzat de dare de mită în acest caz. A plecat, după două ore, la fel cum a venit, cu duba Poliției, având în vedere că este arestat în alt dosar.
Simu este suspectat că, în perioada 2006 - 2007, a intervenit pe lângă șefii și membrii Comisiei de Despăgubiri din cadrul Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin depunerea mai multor înscrisuri false la dosarul de despăgubire pentru un teren. Simu s-a folosit de o adeverinţă medicală şi de o expertiză extra-judiciară, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit procurorilor.
După ce a obținut într-un timp record toate aprobările, cu ajutorul unui evaluator care a „umflat” din pix prețul terenului, Simu a primit acțiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 128 de milioane de euro, cu 55 de milioane mai mult decât prețul pieței.
Conform anchetatorilor, imediat, Simu a vândut acțiunile, iar banii i-a trimis în societăți tip off-shore, controlate tot de el, cu justificarea „contract de împrumut” sau „restituire împrumut”. Ulterior, cu aceiași bani a cumpărat noi acțiuni la societăţi comerciale din România sau i-a folosit la răscumpărarea unor creanţe de la bănci.