Fost reprezentant al României la NATO: Kursk, monedă de schimb pentru Ucraina

Fost reprezentant al României la NATO: Kursk, monedă de schimb pentru UcrainaKursk: Sursa foto: X

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO, susține că președintele Vladimir Putin va încerca să câștige timp, pentru că o încetare a focului și un armistițiu în perioada imediat următoare nu îi sunt favorabile. Acest lucru se datorează faptului că, de mai bine de șase luni, nu au reușit să-i alunge pe ucraineni din regiunea Kursk.

Kursk, monedă de schimb pentru Ucraina

Bălăceanu afirmă că, în cazul în care s-ar ajunge la o înțelegere pentru încetarea focului, Kursk ar putea deveni o monedă de schimb pentru Ucraina.

„Putin va trage de timp pentru că nu îi sunt deloc favorabile o încetare a focului şi un armistitiu în perioada imediat următoare. Va trage de timp pentru că ruşii nu au reuşit să îi scoată pe ucraineni din Kursk. Ori dacă încetează focul, se ajunge la un armistitiu şi încep negocierile de pace, Kursk-ul va reprezenta pentru Ucraina o monedă de schimb legată de un eventual schimb de teritorii”, a afirmat generalul Bălăceanu la Digi24.

Bălăceanu: Putin așteaptă momentul în care soldații ruși îi vor alunga pe ucrineni din Kursk

El consideră că Vladimir Putin va încerca să stabilească momentul în care se va ajunge la un acord pentru încetarea focului și armistițiu astfel încât să coincidă cu momentul în care soldații ruși vor reuși să-i alunge pe ucraineni din Kursk.

Ucrainenii dețin în continuare între 300 și 400 de kilometri pătrați în zona Kursk și continuă să reziste.

Kursk, 1 feb. 2025

Kursk, 1 feb. 2025 / sursa foto: Study of War

„Nu ştim cât vor rezista de acum înainte, dar ştim că operaţiunea din Kursk a fost începută de mai bine de o jumătate de an şi de atunci forţele armate ale Rusiei nu reuşesc să-i scoată pe ucraineni din Kursk”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Bălăceanu: acordul economic ar modifica situația actuală

Generalul în rezervă a mai spus că situația „ar putea suferi modificări dacă se va ajunge la un acord economic pentru exploatarea resurselor de pământuri rare în Ucraina.”

„Probabil că s-ar putea să cuprindă şi alte resurse acest acord economic şi, desigur ceea ce solicită Volodimir Zelenski, securitatea Ucrainei. În mod firesc, nu poţi avea investiţii pe teritoriul unui stat a cărui securitate nu este asigurată de sine însuşi, Ucraina, dar în acelaşi timp şi de partenerii săi. Nu devin Statele Unite, dacă se semnează acordul, un partener economic al Ucrainei? Şi atunci lucrurile ar trebui să fie legate”, a declarat Bălăceanu.

Pe de altă parte, conform generalului, Vladimir Putin pornește de la următoarea situație, având din nou inițiativa: nu a acceptat desfășurarea forțelor de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei și nu s-a discutat despre trimiterea unor astfel de forțe în regiunile ocupate de Federația Rusă. De fiecare dată, el afirmă că se începe „de la situaţia de pe teren, de la realitatea de pe teren, care va trebui să fie recunoscută ca atare, adică toate cuceririle teritoriale până în acest moment şi până când se va decide încetarea focului armistitiu negocieri de pace aparţin de drept Federaţiei Ruse”.