Forțele Aeriene Române modernizează tehnica de luptă. Renunță la MIG-21 LanceR în așteptarea aeronavelor din Norvegia
- Ramona Rotaru
- 30 ianuarie 2023, 14:05
Armata Română își îmbunătățește tehnica de luptă aeriană. Veteranele MIG-21 LanceR sunt scoase la pensie, iar Forțele Aeriene Române fac upgrade la aeronavele de transport. Modificările vor fi făcute parțial în România, la Romaero, în colaborare cu compania italiană Leonardo Aircraft Division.
Forțele Aeriene Române (RoAF) au început procesul de modernizare a tehnicii de luptă. MIG-21 LanceR sunt scoase la pensie, iar în locul lor se vor folosi aeronavele C-27J Spartan și C-130 Hercules modernizate. Aeronavelor C-27J din dotarea Ministerului Apărării Naționale (MApN) vor avea făcut upgrade la sistemul de avionică. Aeronavele Spartan, dar și cele Hercules, sunt tehnici folosite în misiunile de menținere a păcii, asigurând transportul direct în teatrul de operații atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.
Modernizarea este prezentată în „Planul de restructurare operațională a Societății Romaero pentru perioada 2022 - 2031”. Potrivit acestui document, valoarea upgrade-ul aparatelor de zbor va ajunge la aproximativ 88 de milioane de euro. Modernizarea se va face parțial la Romaero, în urma unei colaborări cu compania italiană Leonardo Aircraft Division.
În primă fază, „se va realiza modernizarea avionicii a 2 aeronave C-27J Spartan, concomitent cu pregătirea personalului român (aplicări de buletine service, controale și inspecții periodice complexe, ș.a.m.d.) în facilitățile Leonardo Aircraft Division, începând cu anul 2022”. În faza a doua se va face și „modernizarea avionicii a 5 aeronave C-27J Spartan, în perioada 2023-2027, în facilitățile și cu personalul ROMAERO SA”, potrivit planului făcut public de companie.
Forțele Aeriene Române modernizează tehnica de luptă
Într-un proces de modernizare au intrat și 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naţionale. Modificările vor fi efectuate de către Avioane Craiova SA, în configurația IAR-99 SM care este considerată crucială pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon.
În așteptarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon din Norvegia, Forțele Aeriene Române au început retragerea avioanelor MiG-21 LanceR. Acestea sunt trimise la Baza 95 Aeriană de la Bacău. Primul avion de acest tip pensionat are numărul de bord 5724. Acesta va fi analizat și se vor scoate de pe el echipamentele care mai pot fi reutilizate. Prin același proces vor trece, rând pe rând, toate avioanelor MiG-21 LanceR până la data de 15 mai 2023, potrivit aviatiamagazin.com.
Până la scoaterea din funcțiune, avioanele vor fi folosite pentru antrenamente de zbor și în misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană. Decizia de a le scoate din uz a venit în urma unui incident petrecut în luna martie a anului trecut, când un MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța. Pilotul și-a pierdut viața în acest accident.
România nu are în plan achiziția elicopterelor moderne
Forțele Aeriene Române au în dotare, până în prezent, 17 aeronave F-16 Fighting Falcon în configurație M5.2R. Începând cu acest an, alte 32 de avioane F-16 Fighting Falcon în configurația M6.5.2 vor fi aduse la noi în țară.
În ceea ce privește elicopterele, România are în dotare cele tip Puma, vechi de 45 de ani. Autoritățile și-au anunțat intenția de a le schimba, însă nu au fost făcute momentan demersuri în acest sens. S-a discutat despre aducerea de elicoptere Black Hawk. Romaero și Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru înființare în România a unui centru regional de echipare și întreținere a acestor elicoptere, pentru Europa Centrală, însă proiectul nu a mai fost finalizat.
MApN va rămâne cu aparatele IAR-330 Puma, iar piloții Forțelor Navale vor primit două elicoptere militare Airbus H215M cu capabilități Anti-Surface Warfare – ASuW, în valoare de 150 de milioane de euro. În preț este inclusă și instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilității de luptă anti-navă la suprafață, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor și a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant și asigurarea stocurilor de muniție pentru sistemele de luptă, potrivit MApN.