Studiul care analizează piaţa din Europa de Est arată că în această zonă producţia de motoare auto va creşte de la 7,1 milioane de unităţi în 2008 la 8,9 milioane peste 6 ani, datorită dezvoltării industriei în ţări precum Cehia, Slovacia şi România. Cehia va produce anul acesta circa 300.000 de motoare auto, cunoscută fiind investiţia de proporţii Skoda din această ţară. În 2014, producţia de motoare pentru Cehia este estimată la peste 1,1 milioane de unităţi. Şi Slovacia va înregistra o creştere puternică – peste şase ani va produce o jumă- tate de milion de motoare, de 15 ori mai multe decât în prezent.

În plus, studiul publicat de „Automotive News“ arată că producţia în Europa de Est va creşte puternic datorită cererii de maşini ieftine. Aceste maşini pot fi produse în ţări în care mâna de lucru este plătită cu 1-10 euro pe oră, faţă de 20-40 de euro pe oră, cât se plăteşte în ţări din Occident.

Investiţii noi

Ford va ajunge să facă anual circa 500.000 de motoare la Craiova. Acest lucru va duce la mutarea producţiei din Uzina Bridgend din Marea Britanie în uzina din România. La Bridgend se vor produce în câţiva ani doar motoare turbo pentru piaţa americană. Şi Dacia şi-ar putea dubla producţia de maşini până în 2014, estimează „Automotive News“. În plus, alţi jucători importanţi precum Mitsubishi sau Mercedes analizează în acest moment posibilitatea unor investiţii în România, care ar putea creşte piaţa auto de la noi.

În Europa, producţia totală de motoare va ajunge la 22,8 milioane de unităţi anul acesta. Numărul acestora va creşte cu aproximativ 3 milioane până în 2014.