Evenimentul Zilei > Economie > Fondul Proprietatea, afectat de pandemie. Raportul rezultatelor financiare pentru 2020
Fondul Proprietatea, afectat de pandemie. Raportul rezultatelor financiare pentru 2020

Fondul Proprietatea, afectat de pandemie. Raportul rezultatelor financiare pentru 2020

Fondul Proprietatea a publicat marți rezultatele financiare pentru anul 2020. Potrivit raportului, anul trecut s-a încheiat cu pierderi de 103 milioane de lei de la un profit de 3,12 miliarde lei înregistrat în 2019.

Fondul Proprietatea afectat de pandemie. Fondul Proprietatea (Fondul) a publicat marți rezultatele financiare pentru anul 2020 şi face următoarele precizări:

 

· Prețul acțiunii Fondului a avut o performanță foarte bună în a doua parte a anului 2020, ca urmare a revenirii piețelor de capital la nivel global, care a condus la un nivel istoric al prețului de 1,4500 lei pe acțiune înregistrat la 30 decembrie 2020 și, de asemenea, la cel mai mic discount față de VAN, de 9,71%*, în aceeași zi.

· Anul trecut randamentul total al VAN pe acțiune al Fondului a fost de 2,21% în timp ce randamentul total al prețului acțiunii a fost de 26,44%.

· În cursul anului 2020, discountul prețului acțiunii Fondului față de VAN a variat între un maxim de 39,96%* și un minim de 9,71%*, care a fost de asemenea și valoarea înregistrată la sfârșitul anului, în timp ce discountul mediu anual pentru acțiunile ordinare a fost de 21,06%.

· Activele lichide au crescut cu 111,7% în 2020, comparativ cu anul precedent. Aceasta creștere a fost determinată în principal de încasările de dividende de la companiile din portofoliu (1,2 miliarde lei) și de încasările din vânzarea participațiilor în valoare de 920,6 milioane lei, care au fost compensate de plata acțiunilor proprii achiziționate în cadrul celui de-al unsprezecelea program de răscumpărare (1,1 miliarde lei), inclusiv ofertele publice finalizate în martie, septembrie și decembrie și de plățile către acționari privind distribuțiile de numerar în valoare totală de 398,0 milioane lei.

· Valoarea totală a veniturilor brute din dividende a crescut cu 29% în 2020, comparativ cu 2019, la 1,2 miliarde lei, cele mai importante sume fiind aferente dividendelor de la companiile E-Distribuție (522,9 milioane lei), Hidroelectrica SA (399,5 milioane lei) și OMV Petrom SA (175,6 milioane lei).

· Diminuarea netă a participațiilor cu 2,2 miliarde lei în 2020 a fost determinată în principal de:

–   scăderea valorii deținerilor în companiile nelistate din portofoliu cu 787,9 milioane lei ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor de la sfârșitul anului;

–   vânzarea a 1,7 miliarde de acțiuni deținute în OMV Petrom SA în cadrul unei oferte de plasament privat accelerat și vânzarea întregii participații în Nuclearelectrica SA (impact total 920,6 milioane lei);

–  evoluția negativă a prețului acțiunii OMV Petrom SA, cea mai mare participație listată din portofoliu (impact total de 529,9 milioane lei, o scădere a prețului de 18,7%).

· Principalul factor care a contribuit la pierderea de 103 milioane lei înregistrată în 2020 a fost modificarea negativă a valorilor juste ale participațiilor Fondului ca urmare a impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activității economice și asupra piețelor financiare globale (1,24 miliarde lei), parțial compensată de veniturile brute din dividende de la companiile din portofoliu (1,22 miliarde lei).

· Pierderile nete nerealizate aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în valoare de 1.1 miliarde lei au fost în principal generate de CN Aeroporturi București SA (398,8 milioane lei), OMV Petrom SA (331,0 milioane lei), E-Distribuție Banat SA (246,6 milioane lei), E-Distribuție Muntenia SA (200,7 milioane lei) și E-Distribuție Dobrogea SA (144,3 milioane lei), fiind parțial compensate de creșterea valorii Hidroelectrica SA (242,4 milioane lei) ca urmare a performanței bune a companiei.

· Pierderile nete realizate aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere au fost generate de vânzarea unei părți din deținerea în OMV Petrom SA și de vânzarea întregii dețineri în Nuclearelectrica SA.

Fondul a fost creat pentru despăgubirea românilor ale căror proprietăți au fost confiscate de regimul comunist

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investiții alternative, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

Fondul Proprietatea are sediul în Strada Buzești nr. 78-80, etajul 7, sector 1, București, cod poștal 011017, Romania. Pentru mai multe informații cu privire la Fondul Proprietatea, vă rugăm să vizitați http://www.fondulproprietatea.ro/.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.