SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Acțiunile Deutsche Bank scad brusc
- Iuliu Vlădescu
- 22 septembrie 2020, 02:30
La bursă, băncile mari sunt supuse presiunii după dezvăluirile privind spălarea banilor.
Verzii din Parlamentul European vorbesc despre „eșecul statului la scară largă”. Dezvăluirile despre eșecul băncilor și al agențiilor guvernamentale în combaterea spălării banilor afectează prețul acțiunilor Deutsche Bank.
Graficele celei mai mari instituții financiare din Germania au scăzut cu mai mult de șase procente luni, iar indicele german de performanță DAX a scăzut cu mai bine de două procente. Acțiunile Deutsche Bank au pierdut chiar mai mult conform unui mare indice bancar european, Euro Stoxx Banks. Indicele a scăzut cu aproape patru procente luni dimineață.
Conform fișierelor FinCEN, cei implicați în spălarea de bani nu doar că au folosit infrastructura globală a Deutsche Bank mai mult timp și într-o măsură mai mare decât se presupunea anterior, dar și sistemele de securitate ale băncii au eșuat. Acțiunile altor bănci care fac parte din procesul de spălare de bani au scăzut semnificativ, una dintre cele mai mari bănci europene, HSBC, pierzând mai mult de 4% la bursa din Hong Kong.
Acțiunile băncii British Standard Chartered au scăzut de asemenea semnificativ. Verzii din Parlamentul European au criticat deficiențele identificate în lupta împotriva spălării banilor drept „eșecul statului la scară largă”. „Acest apel de trezire vine la momentul potrivit”, a declarat Sven Giegold, purtătorul de cuvânt al politicii economice și financiare al Grupului Verzilor.
„Este scandalos ca marile bănci internaționale să permită spălarea banilor la scară largă chiar și după criza financiară globală”. Toate promisiunile făcute de bănci de a-și ține mâna departe de bani ilegali nu mai pot fi crezute acum: „Cu un război de succes împotriva dumpingului fiscal și a criminalității financiare, vistieriile publice ar fi pline în loc să fie goale”.
Coliderul SPD, Norbert Walter-Borjans, s-a pronunțat în favoarea unor legi mai stricte. „Avem nevoie de o legislație penală corporativă, care nu îi obligă doar în mod individual pe angajați, ci și pe băncile de care aparțin făptașii să răspundă ca întreg în cazul încălcării legilor, inclusiv până la retragerea licențelor”, a declarat Walter-Borjans pentru grupul media Funke.
Informațiile publicate duminică seara de rețeaua internațională de cercetare ICIJ (Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație), în care este implicat și ziarul Süddeutsche Zeitung, adunate dintr-o scurgere de date a Departamentului Trezoreriei SUA arată că băncile din întreaga lume fac de ani de zile afaceri cu clienți care prezintă un risc ridicat.
Documentele au fost difuzate prin mediul online BuzzFeed News. Acestea arată că, în ciuda reglementărilor stricte, băncile au acceptat drept clienți persoane suspecte de infracțiuni și au efectuat transferuri în valoare de miliarde de euro. Aceste evenimente au fost uneori raportate ezitant și alteori cu ani întârziere.
Experții de pe piața financiară critică atât eșecurile băncilor, cât și pe cele ale autorităților. Fostul membru al Partidului Verde Gerhard Schick, care conduce asociația Bürgerbewegung Finanzwende, a declarat: „Piețele financiare sunt o cheie pentru combaterea criminalității organizate și a conducătorilor autocrați. În consecință, trebuie să începem în cele din urmă să acționăm”.
Europarlamentarul CSU (Uniunea Creștin-Socială din Bavaria) Markus Ferber a criticat eșecurile autorităților germane în combaterea spălării banilor. „Nici Germania nu este o insulă a fericirii”, a remarcat Ferber. Autoritatea contra spălării banilor FIU (Financial Intelligence Unit), care este supravegheată de Ministerul Federal al Finanțelor, este „un prim exemplu al ceea ce nu merge în lupta împotriva spălării banilor”.
Traducerea: Vera Ștefan, RADOR