Fondul Proprietatea semnalează APOCALIPSA energetică

Fondul Proprietatea semnalează APOCALIPSA energetică

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea cu privire la impactul foarte dăunator asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României si, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândutî de producători pe baza de contracte reglementate.

Ordinul, recent adoptat de ANRE, va crea dezechilibre severe pe piata energiei din Romania, dintre care Fondul Proprietatea le subliniaza pe urmatoarele:

 

·         Va avea drept consecinta imediata cresterea preturilor pe piata concurentiala, cu efecte negative asupra economiei Romaniei, increderii investitorilor in predictibilitatea politicilor in domeniul energetic si a valorii de piata a companiilor afectate. Consumatorii casnici vor fi afectati negativ ca urmare a cresterii acestor preturi care se vor regasi in scumpiri la diferite produse. 

Ne puteți urmări și pe Google News

·         Ordinul ANRE nu trateaza in mod echitabil producatorii de energie electrica, punand povara subventionarii consumatorilor care beneficiaza de furnizarea de energie electrica in mod reglementat in special in sarcina producatorilor care au costurile de productie cele mai scazute (precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii controlate de Statul roman).

·         Stabilirea profitului reglementat la valoarea arbitrara de 5% nu are niciun fundament economic, creeaza prejudicii financiare semnificative producatorilor afectati si nu este in acord nici cu textul Ordonantei de Urgenta 114/2018. Astfel, Ordinul penalizeaza producatorii de energie care au luat masuri de crestere a eficientei si creeaza un avantaj nejustificat producatorilor de energie electrica ineficienti. Avand in vedere cele de mai sus, Fondul Proprietatea recomanda cu tarie utilizarea unei referinte de pret de piata pentru stabilirea pretului la energie electrica vanduta pe piata reglementata, cum ar fi, pentru exemplificare, pretul pe piata zilei urmatoare.

 

Comentand pe marginea Ordinului ANRE, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „Masurile propuse sunt extrem de mioape, orientate catre beneficii pe termen scurt, cu costuri disproportionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai putin sustenabile pentru companiile afectate, avand impact atat asupra taxelor, cat si a dividendelor incasate la bugetul de stat si vor distruge investitiile viitoare din setorul energetic si periclita securitatea energetica a Romaniei. Intre timp, consumatorii, care se presupune ca vor fi protejati prin pretul reglementat, ar putea economisi foarte putin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazeaza pe premisa falsa ca mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reteta pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie si va alunga investitorii din piata. In acest sens, cel mai ingrijorator efect este acela ca, prin impovararea companiilor precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu regulamente fara justificare economica, ANRE omoara gasca cu oua de aur. Pe termen lung, romanii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar tara ar putea fi fortata sa importe energie la preturi mai ridicate si care nu pot fi controlate de autoritatile romane.”